Home  /  Boli   /  Astenia de toamnă – simptome şi remedii

Astenia de toamnă – simptome şi remedii

Astenia de toamnă este în general provocată de dificultatea de adaptare a corpului la diferenţele de temperatură dintre zi şi noapte, dar şi mai ales o dietă necorespunzătoare şi lipsa de mişcare. De asemenea lispa lumini şi a soarelui sunt alte cauze ale asteniei de toamnă. Potrivit studiilor, cel puţin una din zece persoane suferă de astenia de toamnă.

O dată cu instalarea toamnei, pe masură ce zilele devin mai scurte, sistemul imunitar pare să-şi piardă din putere, ceea ce face o persoană afectată de astenie să se simtă slabită şi tristă.

Diagnosticul de astenie de toamnă poate fi pus corect, numai dacă persoana în cauză a manifestat aceleaşi simptome, cel puţin trei sezoane la rând şi dacă starea acesteia de sănătate s-a îmbunătăţit în timpul lunilor de primăvară şi vară.

Manifestările frecvent intâlnite la persoanele cu asteniei de toamnă sunt stările depresive, anxietate, treceri bruşte de la o stare de spirit la alta, tulburări de somn, letargie, iritabilitate, dorinţa de izolare şi chiar lipsa libidoului.

Cum prevenim astenia

Pentru a preveni astenia încercaţi să petreceţi cât mai mult timp în aer liber, chiar dacă vremea este mohorâtă. Efectul luminii naturale este foarte important pentru sănătatea dumneavoastră mentală. Efectuaţi exercitii fizice cel puţin 30 de minute pe zi şi urmaţi o dieta echilibrată care să includă suficiente minerale şi vitamine.

Un alt factor important este să păstraţi legătura cu grupul de prieteni şi cunoscuţi şi nu renunţaţi la activităţile pe care le faceţi de obicei împreună, deoarece activităţile împreună cu persoanele dragi vouă vă face să zâmbiţi şi să uitaţi de probleme.

În general stările de astenie au o legătură strânsă şi cu alimentaţia. Pentru a preveni aceste stări, specialiştii recomandă consumul unor cantităţi mari de alimente bogate în vitamine, minerale, enzime şi fitonutrienţi. Printr-o alimentaţie corectă , puteţi intra în sezonul rece cu un sistem imunitar fortificat, care vă va ajuta să faceţi faţă bolilor şi sezonului de toamnă-iarnă. Astfel nu trebuie să lipsească din dieta dumneavoastră zilnică multe fructe şi legume: varză, conopidă, broccoli, sfecla, pere, mere, gutui, dovleac, nuci, struguri şi suplimente naturale.

Tratament

Astenia trebuie tratată ca şi în cazul altor forme de depresie, prin tratamentul cu antidepresive şi terapia cognitiv-comportamentală. Bineînţeles că recomandarea noastră este să consultaţi medicul specialist pentru a vă prescrie un tratament corect. Fototerapia reprezintă o altă metodă de a trata această afecţiune, prin folosirea unor lămpi speciale care imită lumina naturală. Rezultatele acestei metode apar de obicei în termen de aproximativ o lună de zile.

Terapia cognitiv-comportamentală vă poate ajuta să conştientizaţi problemele legate de stările depresive şi modalităţile prin care puteţi remedia problema. Dacă nu se administrează nici un fel de  tratament, simptomele dispar la schimbarea anotimpurilor.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button