Home  /  Boli   /  Boala de reflux gastroesofagian – simptome, diagnostic şi tratament

Boala de reflux gastroesofagian – simptome, diagnostic şi tratament

Boala de reflux gastroesofagian este o anomalie a sfincterului esofagian inferior care separă esofagul de stomac. Mai exact, sfincterul esofagian inferior permite sucului gastric și conținutului alimentar să pătrundă în esofag. Boala de reflux esofagian este considerată de specialiștii în gastroenterologie o suferință a lumii moderne, ca urmare a a stilului de viaţă alert, ce nu mai permite o alimentaţie corectă şi echilibrată.

Boala de reflux gastroesofagian este de două tipuri. Cea mai frecventă formă a bolii este cea cu acid pentru că stomacul se află în imediata apropiere a esofagului. De asemenea poate exista și esofagita cu bilă, esofagita alcalină întâlnită mai ales la persoanele care au suferit diverse operații pe stomac.

Factori de risc

Cauzele apariției bolii de reflux gastroesofagian nu sunt pe deplin cunoscute, dar există o serie de factori favorizanți. Obezitatea, sarcina la femeile gravide, fumatul, consumul de alimente picante, consumul de băuturi alcoolice și carbogazoase sunt cei mai importanti factori de risc importanți. De asemenea, mâncatul înainte de culcare, administrarea unor medicamente, cum ar fi anticoncepționalele favorizează boala de reflux gastroesofagian.

Semne și simptome

Cea mai comuna problemă în boala de reflux gastroesofagian este pirozisul sau ”jerăgaiul”, așa cum este el cunoscut în popor. Senzația de arsură retrosternală are un caracter ascendent, pleacă din  piept și uneori urcă spre gât. Unii pacienții simt chiar acreală în gură pentru că acidul clorhidric din stomac ajunge în cavitatea bucală. Acesta este simptomul cel mai obișnuit, dar mai sunt și alte simptome legate de tubul digestiv. Uneori pacienții înghit greu pentru că în urma refluxului se produc leziuni în esofag care duc la îngustarea acestui tub care face legătura dintre gură și stomac. Alteori pacienții simt durere în spatele sternului și foarte rar prezintă simptome care nu țin de tubul digestiv (tuse, răgușeală pentru că în timpul nopții sucul gastric intră în laringe și produce inflmarea laringelui).

Diagnostic

În ceea ce priveşte diagnosticul în boala de reflux gastroesofagian, acesta se stabilește în două moduri în funcție de vârsta pacientului. Dacă pacientul este tânăr, descrierea suferinței fizice este suficientă pentru ca medicul specialist să formuleze un diagnostic. A doua metodă de diagnostizare vizează pacienții trecuți de prima tinerete, care prezintă semne de alarmă cum ar fi înghițitul dificil, anemie sau scădere în greutate. În acest caz se impune examenul endoscopic, însă cea mai bună metodă de diagnosticare este monitorizarea ph-ului, stabilindu-se astfel nivelul de aciditate din stomac.

Tratament

După cum vă spuneam şi la începutul articolului cel mai bun tratament în tratarea bolii de refluxgastroesofagian îl reprezintî adoptarea unui stil de viață sănătos. Astfel trebuie evitate alimentele foarte condimentate, grăsimile de origine animală, băuturile carbogazoase și fumatul. În ceea ce privește tratamentul medicamentos sunt recomandați inhibitorii de pompă de protoniu. Însă nu toți pacienții sunt ajutați de aceste medicamente și atunci este necesară adăugarea unei noi terapii medicamentoase. Este foarte important să mergeţi la medicul specialist pentru a vă consulta şi pentru a vă administra tratamentul corect.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button