Home  /  Boli   /  Diagnosticarea cancerului prin tehnici imagistice

Diagnosticarea cancerului prin tehnici imagistice

Dacă este detectat timpuriu cancerul este mai uşor de tratat, de aceea specialiştii în cercetarea medicală depun eforturi constante pentru a dezvolta noi căi de diagnosticare a acestei boli care provoacă milioane de decese anual în întreaga lume. Aceste tehnici imagistice permit medicilor să surprindă imagini detaliate asupra a ceea ce se petrece în corp, fară să recurgă la metode invazive.

Cele mai folosite tehnici imagistice sunt:

Ecografiile – folosesc ultrasunetele pentru redarea unor imagini cu rezoluţie mică asupra diferitelor regiuni interne ale organismului.
Radiografiile – sunt o formă de radiaţie electromagnetică prin care se fotografiază interiorul corpului. Razele X sunt absorbite de materiile dense, ca oasele şi cartilajele, dar nu şi de substanţele uşoare, cum este sângele.
Tomografiile computerizate – realizează mai multe imagini cu ajutorul razelor X din diverse unghiuri, care sunt apoi puse laolaltă cu ajutorul computerului, rezultând o fotografie 3D menită să identifice clar prezenţa unei tumori.
Imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN)- Utilizează rezonanţa magnetică în locul razelor X pentru a crea o imagine a diverselor zone interne ale corpului, permiţând emiterea de fotografii 3D ale organelor. Este tehnica cel mai des folosită pentru examinarea creierului.
Tomografie computerizată pe bază de emisie pozitronică (PETCT)- prezintă caracteristica functională, metabolismul ţesuturilor (acumularea glucozei pe fondul leziunilor canceroase) şi relaţiile anatomice ale organelor, astfel încât să se poată evidenţia modificările patologice.

Ecografiile de ultimă generaţie pentru detectarea cancerului

Deoarece tehnicile imagistice de diagnosticare a cancerului au fiecare avantaje şi dezavantaje, apare nevoia identificării unor noi variante care să maximizeze acurateţea rezultatului şi să reducă inconvenientele. Astfel specialiştii au elaborat planul unei ecografii de ultimă generaţie pentru depistarea cancerului, mult mai performantă decât cele convenţionale.

Diagnosticarea cancerului cu ultrasunete – este mai accesibilă ca preţ decât tomografiile computerizate şi RMN-urile. În plus, aparatura medicală cu ultrasunete este portabilă, fiind un mare avantaj pentru pacienţii din zone rurale, care nu se pot deplasa către unităţile spitaliceşti mari, şi nu presupune expunerea la radiaţii ionizante (de aceea ecografiile sunt utilizate şi în monitorizarea sarcinii).

Prin combinarea imagisticii cu ultrasunete şi cu un agent special de contrast, oamenii de ştiintă speră să îmbunătăţească rezoluţia ecografiilor standard, astfel încât să se poată detecta tumorile canceroase fară alte tehnici de diagnosticare. Aceste ecografii au fost testate geja de către specialişti, care susţin că au putut vizualiza leziunile create de cancerul malign, care determină formarea unor vase de sânge numite angiosarcom.

Secretul acestei tehnologii sunt agenţii de contrast folosiţi, constituiţi din microbule care se atasează de proteina SFRP2 (produsă în exces de celulele angiosarcomului). Odată ce această proteină este evidenţiată, tumorile maligne pot fi observate în detaliu, făcându-se totodată o distincţie clară între masele maligne şi cele benigne surprinse în ecografie.

Eficacitatea tehnicii a fost demonstrată în experimente de laborator prin injectarea microbulelor agenţilor contrastanţi în organismul cobailor. Iar pentru ca proteina SFRP2 este un indicator important în numeroase tipuri de cancer ( cancerul de pancreas, cancerul de rinichi, cancerul mamar, cancerul de colon etc.), iar multiplicarea ei se intensifică pe masură ce tumorile canceroase se dezvoltă, ecografia cu agenţi contrastanţi ar putea fi utilă şi în depistarea tumorilor foarte mici, indetectabile prin alte tehnici de imagistică.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button