Home  /  Boli   /  Chirurgia bariatrică – By-passul gastric

Chirurgia bariatrică – By-passul gastric

 

By-passul este una din procedurile chirurgiei bariatrice prin care se poate pierde în greutate în mod semnificativ şi permanent. Această procedură este şi cea mai frecvent întâlnită în cirurgia bariatrică, realizându-se la nivelul stomacului sau a intestinului subţire. Chirurgii preferă acest tip de intervenţie deoarece oferă mai puţine complicaţii decât alte intervenţii pentru slăbit.

Totuşi este important de reţinut că toate tipurile de intervenţii  pentru pierderea în greutate, inclusiv by-passul gastric, sunt proceduri complexe care pot prezenta efecte secundare şi în unele cazuri riscuri grave. După realizarea unei astfel de intervenţii, este extrem de importantă dieta şi efectuarea de xerciţii fizice regulate, pentru a obţine rezultate cu adevarat notabile.

Toate formele de chirurgie a pierderii în greutate, inclusiv by-pass gastric, sunt proceduri majore care pot prezenta riscuri grave şi efecte secundare. De asemenea, aceastea presupun modificări permanente ale dietei şi realizarea deexerciţii fizice regulate pentru a se asigura succesul pe termen lung al chirurgiei bariatrice.

Acest tip de intervenţie se efectuează doar în cazul oamenilor supraponderali care au o greutate mult mai mare decât cea ideală. Acest nivel de obezitate este deseori menţionat ca obezitate morbidă deoarece poate determina mai multe probleme grave de sănătate, inclusiv unele potenţial mortale, printre care hipertenisune arterială, diabet zaharat de tip II, risc crescut pentru boli coronariene, creşte inexplicabil riscul manifestării de atac de cord şi există o prevalenţă mai mare dezvoltării cancerului de sân, colon, prostată şi endormetrial.

Chirurgia bariatrică ar putea vindeca diabetul de tip II la multi oameni care încă nu suferă de obezitate morbidă. Prin urmare, aceste intervenţii chirurgicale sunt recomandate şi oamenilor al căror risc de apariţie al unor complicaţii chirurgicale este compensat de necesitatea de a pierde în greutate, întrucât diminuarea numarului de kilograme ar putea preveni apariţia agravării unor afecţiuni. Această soluţie de tratament se aplică în cazul în care rezultatele programelor de slăbit şi al exerciţiilor fizice n-au fost cele scontate. Intervenţia chirurgicală pentru tratarea obezităţii, nu face minuni şi nici siluetele mai subţiri. Cei mai mulţi oameni pierd aproximativ 60% din greutatea în exces, dar, după cum aminteam şi mai sus, modificarile dietetice şi exerciţiile fizice sunt încă necesare pentru a se menţine greutatea normală.

Teoria care stă la baza chirurgiei obezităţii este aceea că dacă volumul stomacului este redus iar o parte a intestinului subţire este modificată sau scurtată, tranzitul intestinal va fi mai lent. În urma chirurgiei bariatrice, volumul de alimente pe care stomacul îl poate deţine este redus de la aproximativ patru ceşti la o jumatate de ceaşcă.

În cazul by-passului gastirc volumul stomacului este redus cu ajutorul a patru rânduri de capse şi un inel inoxidabil care vor separa corpul principal al stomacului formând o pungă gastrică de mici dimensiuni. Punga este localizată la un capăt al esofagului. La celălat capăt deschiderea către intestinul subţire va fi subţiată. Produsele alimentare vor circula prin această pungă ocolind partea principală a stomacului şi se vor goli încet în intestinul subţire unde vor fi absorbite.

Riscuri

Rata posibilităţii de a dezvolta complicaţii în timpul operaţiei de by-pass gastric poate creşte o dată cu înaintarea în vârstă atât la femei cât şi la bărbaţi, dar şi în funcţie de greutate. Pacienţii care au peste 55 de ani au experimentat mai multe complicaţii decât cei care erau mai tineri, iar cei de sex masculin au suferit mai multe complicaţii ce le-au pus viaţa în pericol decât pacienţii de sex feminin, iar riscul a crescut cu cât greutatea era mai mare.

Mulţi oameni pierd aproximativ 60% din greutate pentru a ajunge la greutatea ideală, prin operaţia de obezitate. Totuşi succesul depinde de voinţa pacientului de a avea o dietă cu puţine calorii şi de a face exerciţii fizice.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button