Home  /  Boli   /  Bolnavii de diabet ar putea fi vindecaţi printr-o operaţie

Bolnavii de diabet ar putea fi vindecaţi printr-o operaţie

Dacă ne gândim că în România diabetul afectează peste 1,5 milioane de oameni, iar la nivel mondial aproximativ 350 de milioane de persoane, ne dăm seama cât de răspandită este această boală, care poate aduce cu sine nenumărate alte afecţiuni grave.

Oamenii de ştiinţă au observat că prin chirurgia bariatrică,  destinată să îi ajute pe pacienţii ce suferă de obezitate morbidă să piardă din greutate, determină, în multe cazuri, şi dispariţia diabetului.

Operaţia de bypass gastric, prin care volumul stomacului este micşorat considerabil, ceea ce îi ajută pe pacienţii obezi să slăbească, a ajutat o mare parte dintre pacienţii obezi care suferă şi de diabet, să scape de acestă boală sau, cel puţin, să-şi amelioreze considerabil starea.

Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii a arătat că 83 % dintre pacienţii obezi şi, totodată, diabetici, supuşi operaţiei de bypass gastric s-au vindecat de diabet, ceea ce este cu adevărat remarcabil.

Eficienţa operaţiei este mai mare în cazul diabetului de tip II, adesea asociat cu obezitatea. Diabetul de tip II apare mai târziu în cursul vieţii şi, în general, se tratează cu ajutorul unor medicamente hipoglicemiante, care scad conţinutul de glucoză din sânge. În schimb, diabetul de tip I, care apare, de obicei, încă din copilărie şi trebuie ţinut sub control prin injecţii zilnice cu insulină.

Persoanele obeze au un risc dublu de a dezvolta diabetul de tip II, faţă de persoanele cu greutate normala. Practic, 90% dintre bolnavii de diabet tip II sunt şi obezi.

În felul acesta, se explică de ce scăderea în greutate, care survine, de obicei, după operaţia de bypass gastric, antrenează şi dispariţia diabetului de tip II sau, cel puţin, ameliorarea lui. Condiţia este ca pacienţii să reuşească să-şi menţină greutatea normală după această operaţie.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button