Home  /  Boli   /  Piscinele insalubre -factori de risc pentru afecţiunile ORL

Piscinele insalubre -factori de risc pentru afecţiunile ORL

În această perioadă, din cauza nerespectării regulilor de igienă, care favorizează răspândirea virusurilor, bacteriilor şi alergenilor, dar şi a obiceiurilor nesănătoase pe care le adoptăm în zilele toride pentru a ne răcori, suntem din ce în ce mai expuşi afecţiunilor ORL.

Frecventarea piscinelor insuficient dezinfectate şi care nu prezintă filtre pentru îndepărtarea impurităţilor prezintă un factor de risc pentru apariţia otitei, sinuzitei sau rinosinuzitei. Bineînţeles, copiii, care au un sistem imunitar în curs de formare, sunt cei mai vulnerabili. Laringita şi amigdalita, alte afecţiuni din sfera ORL frecvente în sezonul cald, sunt date de consumul băuturilor reci şi îngheţatei, dar şi de folosirea incorectă a aerului condiţionat. Toate aceste variaţii de temperatură care au loc în organismul nostru favorizează inflamarea mucoasei laringiene şi a amigdalelor.

În plus, stilul de viaţă modern, în care predomină poluarea fonică, este incriminat pentru apariţia hipoacuziei, care afectează 7 la sută din populaţia ţării noastre. Un rol important în prevenirea afecţiunilor urechilor îl are igiena locală. Specialiştii atrag atenţia asupra unui obicei des întâlnit: igienizarea greşită a urechii, folosirea beţişoarelor, care agresează şi dezechilibrează mediul din ureche. Cerumenul (ceara din ureche) acţionează ca un agent de curăţare, dar în unele cazuri poate provoca infecţii şi pierderea auzului. Cea mai eficientă modalitate de eliminare a excesului de ceară o reprezintă intervenţia specialistului ORL, în niciun caz folosirea beţişoarelor de urechi.

Senzaţia de ureche înfundată şi scăderea uşoară a auzului sunt frecvente după ce faci baie sau înoţi. Pentru a evita aceste neplăceri, dar şi pentru a limita dezvoltarea micozelor, specialiştii recomandă ştergerea pavilionului extern al urechii cu ajutorul unui prosop imediat după ce faci baie. Introducerea degetului în ureche este un obicei greşit, care poate afecta timpanul. Greşit este să considerăm şi ceara din ureche ca murdărie şi să încercăm să îndepărtăm zilnic cerumenul singuri. Este indicat să-ţi cureţi urechile o dată, de două ori pe săptămână. În locul beţişoarelor, care nu sunt sterile şi pot favoriza răspândirea micozelor, poţi folosi pentru igiena zilnică a urechilor sprayuri speciale, care conţin apă purificată şi clorură de sodiu.

Deficienţele de auz pot fi sesizate de părinţi chiar din primele luni de la naştere. Atunci când copilul nu clipeşte sau nu întoarce capul la zgomote accidentale ori produse intenţionat, el poate avea o deficienţă de auz. În astfel de cazuri, controlul ORL este obligatoriu şi cuprinde audiograma tonală şi vocală. Audiograma tonală testează capacitatea de a auzi anumite sunete, iar cea vocală verifică înţelegerea cuvintelor.

Urechile, nasul şi gâtul sunt organe învecinate, iar eventualele afecţiuni care pot apărea la nivelul uneia dintre aceste zone se pot transmite cu uşurinţă şi la celelalte. Acesta este şi motivul pentru care există o singură specialitate care se ocupă cu diagnosticarea şi tratarea bolilor de la acest nivel, numită Otorinolaringologie, cunoscută sub prescurtarea ORL.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button