Home  /  Boli   /  Oreionul – simptome, evoluţie şi tratament

Oreionul – simptome, evoluţie şi tratament

Parotidita epidemică, denumită şi oreion, este o boală infecţioasă acută şi transmisibilă produsă de virusul urlian. Boala determină o inflamare a glandelor salivare (în special a glandei parotide), precum şi a pancreasului, sistemului nervos central.

Oreionul se transmite pe cale aeriană (inhalarea picăturilor de salivă emise de un bolnav). El se întâlneşte mai ales iarna, adesea în epidemii, în particular în unele colectivităţi (şcoli). Cel mai frecvent sunt afectaţi copiii. Virusul prezintă o tendinţă naturală să se fixeze pe glande şi nervi.

Simptome şi evoluţie

Incubaţia durează între 17 şi 21 zile. Ea este urmată de o febră moderată şi de dureri de urechi timp de una-două zile. Bolnavul este contagios cu o saptămână inaintea apariţiei simptomelor şi aproximativ 8 zile dupa apariţia lor.

Inflamaţia glandelor parotide apare mai întâi pe o parte, apoi în ambele părţi şi se manifestă printr-o tumefacţie care acoperă şanţurile din spatele maxilarului. Ea provoacă o durere la masticaţie şi atunci când se apasa parotidele. Uneori se asociază o angină şi o atingere a ganglionilor învecinaţi. Durerile de cap sunt frecvente. Evoluţia este de cele mai multe ori benignă, iar boala regresează de la sine în aproximativ zece zile.

Complicaţii

Oreionul ia în unele cazuri o formă neuromeningeană (meningită, encefalită, atingere a nervului auditiv); o pancreatită (inflamaţie a pancreasului) şi o orhită (inflamatie a testiculelor) sunt, de asemenea, posibile şi susceptibile să apară fără inflamaţia parotidelor.

Tratament

Tratamentul, simptomatic, constă în administrarea de medicamente care combat febra şi, în caz de dureri mari, în administrarea antiinflamatoarelor. Odihna la pat este de rigoare în caz de atingere testiculară, precum şi imobilizarea burselor cu un suspensor. Este preconizată evicţia şcolară timp de cincisprezece zile din cauza riscului contagios. Dupa ce a avut oreion, subiectul este imunizat definitiv.

Prevenire

Există un vaccin eficace, propus adolescenţilor şi adulţilor tineri care nu au făcut oreion, precum şi copiilor trecuţi de vârsta de 1 an. Vaccinul destinat copiilor mici este asociat cu cel al rubeolei şi rujeolei (vaccinul ROR).

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button