Home  /  Boli   /  Anorexia – o boală ce afectează foarte mulţi adolescenţi

Anorexia – o boală ce afectează foarte mulţi adolescenţi

Anorexia este o perturbare a comportamentului alimentar care se manifestă prin refuzul de a mânca, scăderea excesivă în greutate şi controlul foarte meticulos al greutăţii corporale.

Anorexie înseamnă „pierderea totală sau parţială a poftei de mâncare”, o denumire destul de derutantă deoarece în primul rand nu apetitul ci comportamentul alimentar este dereglat. Completarea „nervoasă” indică cauze psihice în acest gen de perturbare. Aceasta dereglare, care apare de cele mai multe ori la adolescenţii aflaţi la pubertate, implică pierderi în greutate de cel puţin 15% din greutatea unui organism normal.

Tot mai des găsim în ziare sau reviste articole care relatează probleme de alimentaţie ale vedetelor – în special fotomodelele şi actriţele recunosc că sufera de anorexie. Când se vorbeste în general de această afecţiune, majoritatea cred că doar femeile cad victime. Fals! Tot mai mulţi bărbaţi se îmbolnavesc, la rândul lor, de anorexie. Cea dintâi descriere clinică a anorexiei a fost efectuată în 1873, însă diagnosticul a început să se puna abia începând cu anii ’70. Nu se poate spune precis dacă această boala este tot mai des întalnită sau dacă, datorită atenţiei acordate în ultimii ani, doctorii au început să pună mai des acest diagnostic.

Anorexia se manifestă printr-o scădere semnificativă în greutate, rezultată dintr-o cură de slăbire foarte severă. Multe fete şi o tot mai mare parte a băieţilor decurg la astfel de măsuri datorită dorinţei de a slăbi sau a fricii de a se îngrăşa. Anorecticii se consideră prea graşi, oricare ar fi greutatea lor reală. Uneori ei nici nu observă când au deja o greutate subnormală. Pentru a slăbi, anorecticii refuză consumarea alimentelor sau consumă doar alimente cu conţinut foarte scăzut în calorii, cazuri în care această boala poate deveni fatală. Alte cazuri în care această boala devine fatală sunt depresiile sau alte boli care pot apărea datorită sistemului imunitar afectat, în general a organismului slabit. Morbiditatea, conform mai multor studii, se afla între 5 şi 20%.

Anorecticii găsesc placere în starea creată de înfometare şi de faptul ca îşi au corpul „sub control”, iar scăderea din greutate o vad ca o răsplată a „activităţii” lor.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button