Home  /  Boli   /  Tipuri de sinuzită – cauze, simptome şi tratament

Tipuri de sinuzită – cauze, simptome şi tratament

Sinuzita reprezintă inflamarea mucoasei sinusurilor şi aparitia unei secreţii purulente în interiorul sinusurilor. Există opt sinusuri: două sinusuri maxilare, două etmoidale, două frontale şi două sfenoidale.

Sinuzita acută reprezintă inflamarea mucoasei sinusale şi apariţia unei secreţii purulente, ce poate dura până la trei săptămâni. Sinuzita subacută are o durată a infecţiei ce durează mai mult de trei săptămâni, putând să dureze şi trei luni de zile, în timp ce sinuzita acută este cea mai severă formă, putând să dureze mai mult de trei luni de zile. Sinuzita poate afecta doar un sinus, ca în cazul celei maxilare sau poate afecta toate sinusurile, cum este pansinuzita. Sinuzita mai poate fi clasificată ca bacteriană, virală, alergică sau fungică.

Cauzele sinuzitei

Una dintre cele mai frecvente cauze care declanşeaza sinuzita este deviaţia de sept nazal, rinita acută purulentă, rinita cronică hipertrofică sau polipoza nazală. Mai există şi factori de risc ca mediile toxice, factorii alergeni, frigul sau aerul condiţionat.

Simptomele sinuzitei

Sinuzita se manifestă printr-o secreţie purulentă la nivelul foselor nazale, obstrucţie nazală, febră, scăderea mirosului şi durere intensă la nivelul feţei.

Printre investigaţiile pe care trebuie să le faca pacientul se numeră radiografia anterioară şi posterioară a sinusurilor, computerul tomograf, endoscopia nazală şi analize de laborator. Este foarte important, dacă aveţi simptomele unei sinuzite, să vă prezentaţi la medicul specialist pentru a vă consulta în vederea stabilirii diagnosticului corect şi pentru prescrierea tratamentului.

Tipuri de tratament pentru sinuzită

Tratamentul poate fi medicamentos, prin administrarea orală de antibiotic, sau, în cazuri mai grave, prin administrare intravenoasă.

Tratamentul poate să fie local, prin administrarea de spray vasoconstrictor şi toaleta foselor nazale sau puncţie sinusală, care drenează secreţiile sinusale purulente din sinusul maxilar.

Intervenţia chirurgicala este ultima variantă în cazurile mai grave şi reprezintă corectarea obstrucţiei nazale, mai precis a deviaţiei de sept.

Complicaţii

Se poate ajunge la faringoamigdalite acute recidivante, laringite acute recidivante, traheobronşită prin drenarea secreţiilor purulente în spatele nasului; puroiul din sinus poate distruge pereţii sinusali pătrunzând în vecinătate, ajungându-se astfel la abces orbito-ocular, abces cerebral, pareze ale nervilor cranieni ce inervează faţa.

Recomandări Medicale

Este indicată curăţarea nasului zilnic cu spray cu apă de mare, iar în cazul unei deviaţii de sept nazal fiind recomandată operaţia pentru corectarea sinusurilor. Este obligatorie deplasarea la medicul de specialitate, deoarece medicamentele luate în necunoştinţă de cauză pot agrava situaţia.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button