Home  /  Boli   /  Atenţie! S-au făcut progrese importante împotriva dependenţei de nicotină

Atenţie! S-au făcut progrese importante împotriva dependenţei de nicotină

Cercetarile au arătat că genele legate de nicotină  şi substanţa din creer ce inhibă efectele plăcute ale fumatului ar putea duce într-un final, la măsuri eficiente pentru extirparea viciului. O legatură clară între acidul gamma-aminobutiric,  care este  considerat a fi unul dintre cei mai importanți mediatori inhibitori centrali şi tutun este determinată în proporţie de mai bine de 50% de genetică.

Acesta este motivul prin care cercetătorii pot identifica indivizi sensibili la dependenţa de nicotină, iar apoi să dezvolte strategii adecvate de prevenire.

Mai mulţi specialişti în genetică, psihiatrie şi neurologie  au recrutat mai bine de 2000 de fumători şi le-au examinat diferite regiuni ale unor cromozomi legaţi de dependenta de nicotină. După ce au examinat aceste regiuni au cautat genele care pareau să fie asociate cu dependenţa fumătorilor.S-au descoperit astfel mai multe gene, care în următoarele cercetări vor avea implicaţii considerabile în domeniul sănătăţii publice.

Astfel oamenii de ştiinţă vor putea să reducă rata fumatului, prezicând cine este mai înclinat spre dependenţa de nicotină. Cum este deja bine cunoscut, tutunul este cea mai larg folosită substanţă, care ucide anual numai în ţara noastră peste 90.000 de români. Cauzele deceselor relaţionate cu fumatul, în ordinea incidenţei lor, sunt cancerul de plămâni (33%), boli ale aparatului respirator (29%), boli cardiovasculare (29%), boli digestive (3%),  diabet şi infecţii ale căilor respiratori inferioare (câte 2% fiecare) şi tuberculoză (1%).

De asemenea se estimează că în ultimii zece ani au murit 50.000.000 de persoane din cauza tutunului, au fost fumate 43 de trilioane de ţigări iar producţia acestora a crescut la 800 de miliarde pe an.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button