Home  /  Boli   /  Beneficiile uleiului de masline pentru copii

Beneficiile uleiului de masline pentru copii

Uleiul de masline este un aliment valoros pentru sanatatea si cresterea copiilor si poate fi introdus in dieta lor inca de mici. Lista proprietatilor terapeutice si profilactice ale uleiului continua sa fie completata si astazi de cercetatori, chiar daca cele mai multe dintre efectele miraculoase ale acestuia au fost demonstrate inca din antichitate. Iata de ce merita sa introduci uleiul de masline in meniul zilnic al prichindeilor tai!

Sursa de acizi grasi esentiali

Uleiul de masline este o sursa importanta de acizi grasi esentiali pentru cresterea si dezvoltarea copilului tau. Au un rol esential in prevenirea afectiunilor cardiovasculare si in protejarea organismului impotriva radicalilor liberi. Uleiul de masline contine trei tipuri de acizi grasi esentiali – Omega 3, 6 si 9 -, fiind una dintre cele mai importante surse alimentare pentru astfel de nutrienti.

Face parte din categoria alimentelor bogate in grasimi bune, care previn cresterea colesterolului rau din sange si riscul de boli de inima. Acest tip de ulei contine mai multe calorii decat alte tipuri de produse asemanatoare. Din acest motiv, este important sa fii atenta la cantitatile pe care le introduci in meniul copilului.

Protejeaza pielea delicata a bebelusilor de frecare si iritare.

Numarul mare de calorii poate fi benefic pentru copiii nascuti prematur, care au nevoie de cat mai multe ajutoare nutritionale pentru a recupera greutatea pierduta la nastere si a reveni la o crestere normala pentru varstele lor.

Sursa de vitamine si minerale

Compozitia uleiului de masline este bogata intr-o varietate de substante nutritive esentiale pentru sanatatea copilului si cresterea lui armonioasa. Printre cei mai importanti nutrienti pe care-i contine uleiul de masline se numara:

vitamina A;

vitamina B;

vitamina D;

vitamina K;

Vitamina E.

Fiecare dintre aceste substante nutritive are cate un rol particular in buna functionare a organismului si in mentinerea sanatatii copilului. Principalele beneficii de care se bucura organismul celui mic in urma consumului de ulei de masline sunt:

imbunatatirea vederii si protejarea sanatatii oculare;

stimularea cresterii;

imbunatatirea functiilor creierului si sistemului nervos;

protejarea sanatatii rinichilor;

intarirea sistemului imunitar si protejarea organismului de infectii;

intarirea sistemului osos si prevenirea deficientelor de calciu;

imbunatatirea digestiei;

mentinerea sanatatii pielii si parului (grabeste vindecarea iritatiilor, eczemelor si alergiilor pielii).

Sursa de antioxidanti

Pe langa acizi grasi esentiali, vitamine si minerale, uleiul de masline contine o multime de antioxidanti cu rol esential in cresterea si dezvoltarea celui mic. Principalii antioxidanti din compozitia acestui tip de ulei sunt polifenolii.

In conditiile in care degenerarea sistemului cardiovascular si a celulelor organismului incepe de varste fragede, polifenolii au un rol esential in combaterea acestui efect nociv cauzat de alimentatia defectuoasa, colesterolul crescut si alti factori genetici predispozanti.

La ce varsta poti sa introduci uleiul de masline in alimentatia copilului?

Desi face parte din categoria alimentelor cu grad scazut de alergii si este usor de digerat si tolerat de organismul copiilor, medicii recomanda introducerea acestui aliment in meniul copiilor de la varsta de 6 luni, insa in cantitati reduse (un sfert sau o jumatate de lingurita pe zi).

Pe masura ce creste, meniul copilului tau permite marirea portiei de ulei de masline, astfel incat organismul lui sa se bucure de toate proprietatile lui nutritive. Inlocuieste uleiul de floarea soarelui cu ulei de masline in preparatele pe care le gatesti pentru copil.

Antioxidantii naturali din compozitia uleiului de masline contribuie, printre altele, si la prevenirea cancerului in organism. Chiar daca sunt mici, copiii nu sunt scutiti de riscul de cancer, in special daca exista factori genetici predispozanti ori daca au un sistem imunitar slabit.

 

Sursa: http://www.copilul.ro/

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button