Află cu ce boli te poţi alege dacă te scalzi în ştranduri şi piscine
Ştrandurile şi piscinele, atât de mult frecventate pe perioada verii, oferă o sursă inepuizabilă de contactare a multor boli, mai ales că numărul limitat al unor astfel de spaţii de agrement determină suprapopularea lor în sezonul cald.
Diareea infecţioasă
Reprezintă cea mai întâlnită afecţiune care poate fi provocată de mersul la piscină. Aceasta se poate declanşa atunci când înghiţim accidental o cantitate mai mare de apă. Printre cei mai cunoscuţi germeni care pot declanşa această boală se numără Crypstordium şi Giardia. Aceştia sunt extrem de rezistenţi în medii ostile, ca de exemplu apa amestecată cu clor şi pot rezista zile întregi într-o piscină chiar dacă s-a efectuat o clorinare corectă a apei.
Otita de bazin
Reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni cu care în special copiii se confruntă pe parcursul verii. Cauzată de bacteriile din apă şi clor, boala apare la câteva zile distanţă şi se caracterizează prin mâncărimi şi dureri acute, dar şi prin apariţia senzaţiei de ureche înfundată. Astfel, medicii recomandă să ne ştergem imediat în ureche după ce iesim din apă cu un prosop curat din bumbac, pentru a absorbi apa şi impurităţile cât mai bine.
Infecţiile pielii sau dermatitele
Dermatita este o infecţie a pielii cauzată de bacteria microscopică Pseudomonas Aeruginosa, care se găseşte cel mai frecvent în apă. Tocmai de aceea, o piscină îngrijită incorect poate deveni o reală sursa de infecţie. Aceste bacterii se înmulţesc cel mai uşor în apă caldă, deoarece în aceasta clorul şi alţi dezinfectanţi se evaporă mai uşor. Dermatita se răspândeşte prin contact direct, iar primele iritaţii apar de obicei la câteva zile de la expunerea în apa contaminată.
Infecţiile genitale
Atât femeile, cât şi bărbaţii, se pot confrunta cu apariţia infecţiilor genitale după o zi petrecută la piscină. Clorul din apă, căldura, transpiraţia şi materialul costumului de baie reprezintă cei mai importanţi factori care pot cauza infecţii la nivel genital. În cazul femeilor, cea mai întâlnită afecţiune în urma mersului la piscină este candidoza vaginală cauzată de ciuperca Candida Albicans. Nici bărbaţii nu sunt prea norocoşi deoarece şi la ei pot apărea mâncărimi severe ale organelor genitale, dar şi usturimi atunci când urinează.
Infecţii respiratorii
O altă afecţiune foarte comună, cauzată de mersul la piscină este reprezentată de infecţiile respiratorii. Acestea se manifestă cel mai adesea prin stări febrile, nas înfundat, durere în gât, tuse şi secreţie nazală abundentă.
Conjunctivita de piscină
În sezonul estival se înregistrează şi cele mai multe cazuri de conjunctivită. Această afecţiune este extrem de contagioasă şi apare la nivelul globului ocular, caracterizâdu-se prin inflamarea severă a pleoapelor, înroşirea intensă a ochilor şi apariţia unei senzaţii de corp străin în interiorul ochiului. Această afecţiune apare din cauza clorinării excesive a apei din piscina.
Micozele
Micozele sau infecţiile fungice ale unghiilor sunt foarte uşor de contactat, în special într-un mediu cu umiditate şi căldură excesivă, cum este piscina. Gresia şi prosoapele umede sau murdare sunt cele mai propice medii de răspândire a bacteriilor ce cauzează această afecţiune.