Să fii mamă mai târziu în viaţă poate fi un mare avantaj
Cercetătorii germani au realizat un studiu în urma căruia au constatat că un copil născut mai târziu ar fi mai avantajat din punct de vedere al sănătăţii şi al educaţiei.
Acest studiu pare să vină ca un contraargument puternic pentru ceea ce se credea până în prezent, cum că este mai bine să nu faci copii după 40 de ani, deoarece există riscuri de avort, o probabilitate mai mare de anomalii cromozomiale etc.
Studiul a avut o amploare destul de însemnată, desfășurandu-se pe 1,5 milioane de suedezi și a demonstrat că a avea copii mai târziu le-ar aduce acestora mai multe avantaje. O mamă mai în vârstă ar avea mai multă grijă de sănătatea copiilor și s-ar ocupa mai mult de dezvoltarea facultăților lor intelectuale. Aceste avantaje nu sunt direct legate de vârsta mamei, ci de faptul că starea socială și condițiile de sănătate evoluează cu anii.
Practic riscurile unei nașteri la o vârstă mai înaintată sunt depășite de beneficiile înregistrate în acest caz. Părinții vorbesc doar despre inconvenientele unei sarcinii târzii, dar nu sunt conștienți de efectele pozitive ale acesteia.
Nu trebuie neglijate riscurile unei sarcini la o vârstă mai înaintată, însă trebuie să fim conştienţi de faptul că un copil crescut de o mamă cât mai matură, din toate punctele de vedere, reprezintă un avantaj pentru copilul ce urmează să devină adult.