Home  /  Boli   /  Mastita – inflamarea sânilor

Mastita – inflamarea sânilor

Mastita apare în general la femeile care alaptează, reprezentând o inflamaţie la nivelul sânului. Pot fi afectate ambele glande mamare sau dor una singura, fiind asociată cu o infecţie sau cu blocarea laptelui la nivelul sânului. Studiile realizate arată că una din cinci femei care alaptează suferă de mastită în primele şase luni de la naşterea copilului.

Cauze

După cum vă spuneam şi mai sus, sunt două tipuri de mastită, una neinfecţioasă şi una infecţioasă. În ceea ce priveşte prima situaţie laptele invadeazǎ țesutul mamar iar acesta se blocheazǎ la nivelul sȃnului. Acestǎ situație poate apǎrea din varii motive ȋnsǎ cel mai des este cauzat de o tehnicǎ nepotrivitǎ de alǎptare. Daca este netratatǎ, mastita poate deveni infecțioasǎ prin pǎtrunderea bacteriilor prin mamelonul iritat.

În cel de-al doilea caz, mastita infecțioasǎ se dezvoltǎ in urma unor leziuni la nivelul mamelonului prin care bacteriile de la suprafața pielii intrǎ ȋn sȃn prin micile fisuri existente la nivelul acestuia. Ȋn cazul femeilor care nu alǎpteazǎ, mastita este provocatǎ tot de apariția unei infecții.

Simptome

Mastita afecteazǎ, de regulǎ, un singur sȃn, iar simptomele se dezvoltă de multe ori rapid. Aceste simptome includ apariția unei zone dureroase la atingere, senzația de arsurǎ la nivelul pieptului sau secrețiile mamelonare de culoare albă. De asemenea, o buna parte din femeile cu mastita pot avea febra, frisoane, stari de rau si oboseala, simtome asemanatoare gripei. +

Diagnostic

Mastita poate fi diagnosticată de catre medic  ȋn funcție de simptomele pe care femeia le are. Ȋn cazul ȋn care mastita nu rǎspunde la tratament, medicul poate preleva o mostrǎ de lape matern pentru a identifica tipul de bacterie care cauzeazǎ infecția. Ȋn cazul ȋn care boala nu este produsǎ de alǎptare, medicul va recomanda realizarea unor analize suplimentarea pentru a fi sigur cǎ nu este vorba de altǎ afecțiune a sȃnului.

Tratament

Mastita se tratează de obicei prin administrarea de antibiotice timp de 10-14 zile. Chiar dacǎ pacienta se simte mai bine dupǎ cȃteva zile este important ca acesta sǎ respecte schema de tratament. Pe lȃngǎ antibiotice, medicul poate recomanda medicamente care pot să amelioreze durerea precum acetaminofen sau ibuprofen.

Este foarte important ca femeile care alǎpteazǎ sǎ-și ajusteze tehnica pentru ca sȃnii sǎ fie goliți ȋn totatitate, iar copilul sǎ se hrǎneascǎ corespunzator. Se recomandǎ odihnǎ, dar și cantitǎți mari de lichide  pentru a ajuta organismul sǎ lupte împotriva infecției.

Prevenirea mastitei

Puteţi evita mastita ţinând cont de urmatoarele recomandări ale doctorilor:

  • Lasaţi copilului sǎ utilieze complet laptele de la un sȃn ȋnainte de a trece la cel de-al doilea sȃn.
  • Asezaţi bebeluşul corespunzător.
  • Schimbați poziția pe care o utilizați de la o masǎ la alta.
  • Nu lasați copilul sǎ utilizeze sȃnul drept suzetǎ. Bebelușii preferǎ alǎptarea la sȃn, chiar și atunci cȃnd nu le este foame.
Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button