Igiena intimă necorespunzătoare ne poate îmbolnăvi
Deşi un subiect de multe ori ocolit, igiena intimă rămâne un aspect foarte important pentru feminitatea şi sănătatea oricarei femei. Deşi fiecare dintre noi avem o interpretare personală, este foarte important să ne informăm pentru a evita greşelile de igienă care pot să ne îmbolnăvească.
Forme de igienă necorespunzătoare care pot duce la diferite infecţii sau boli:
Multe femei obişnuiesc să facă spălături vaginale considerând că este un lucru benefic. Insă acest lucru nu este indicat decât în anumite cazuri şi la recomandarea medicului. Această procedură poate distruge flora vaginală, iar, din acest motiv se pot produce dezechilibre şi chiar anumite infecţii precum vaginita bacteriană sau boala inflamatorie pelvină. Un alt risc la care se expun femeile făcând aceste spalaturi, este scăderea gradului de fertilitate. Complicaţiile apărute pot avea reacţii adverse în timpul unei sarcini ducând la complicaţii ale copilaşilor, complicaţii ale travaliului şi chiar la o naştere prematură.
De asemenea folosirea inadegvata si in mod repetat de sapunuri, geluri de dus si alte asemenea produse care contin parabeni duce la dezechilibrul sistemului endocrtin, iar in cazul barbatilor s-a constantat ca poate duce la reducerea numarului de spermatozoizi. Sapunirile pe care le folosim este indicat sa aibă un ph neutru, pentru a nu avea probleme cu infectii, mancarimi si dezechilibrul florei vaginale. De asemenea servetele intime nu este foarte indicata, deoarece alcoolul din compoziţia acestora poate distruge flora bacteriană normală.
Este esenţial să ştii să alegi produsele corespunzătoare pentru curăţarea zonei intime, pentru a nu se ajunge la problemele enumerate mai sus. Este recomandat ca acestea să conţină lactobacili din acid lactic care creează o barieră naturală împotriva agenţilor patogeni vaginali şi în acelaşi timp ajută la redobândirea sănătăţii zonei intime în urma unei infecţii. La fel si servetele antibacteriene, care datorita compozitiei lor distrug germenii.
In ceea ce priveste absorbantele, sunt indicate folosirea celor externe si evitarea celor interne. Absorbantele interne au contact direct cu vaginul si pot duce la aparitia simdromului de ‘’soc toxic’’. Acestea contin clor, pesticide , coloranţi artificiali, poliester, adezivi şi alte substanţe compromiţătoare ce pot duce la apariţia unor inflamaţii.