Home  /  Boli   /  Radiaţiile solare – cauza principală pentru cancerul de piele, de ochi şi cataractă

Radiaţiile solare – cauza principală pentru cancerul de piele, de ochi şi cataractă

Odată cu venirea primăverii ne bucurăm de apariţia soarelui şi salutăm vremea bună, care ne permite să petrecem mai mult timp în aer liber. Dar trebuie să avem în vedere faptul că în această perioadă, când avem senzaţia că soarele nu este puternic, ne expunem cel mai mult riscurilor radiaţilor solare.

Incidenţa cancerului de piele a crescut cu peste 200% în ultimii 10 ani! Astfel, cancerul de piele a ajuns pe locul 1 în topul cancerelor din România, mai frecvent decât cancerele de prostată, plămân, sân şi colon luate împreună. Iar soarele este principalul vinovat pentru aceste cifre alarmante.

Radiaţiile solare au numeroase efecte nocive asupra organismului uman: soarele este principalul factor pentru îmbătrânirea pielii, provocând modificarea texturii, a culorii, apariţia petelor şi a riduri superficiale. De asemenea, determină apariţia cancerelor de piele, precum carcinomul bazocelular (cel mai frecvent cancer de piele, însă cu cea mai bună rată de supravieţuire, pentru că nu metastazează), carcinomul spinocelular (al doilea ca frecvenţă, dar poate metastaza şi creşte mai rapid) sau melanomul malign, cel mai rar, dar şi cel mai letal, pentru că metastazează devreme.

Mai sunt de menţionat cancerele de ochi, dintre care melanomul coroidian este cel mai frecvent şi mai letal, sau melanomul irisului, întâlnit mai rar, dar care poate metastaza, de asemenea.

Nu în ultimul rând, riscul de cataractă creşte exponenţial în urma expunerii la soare. Acesta este motivul pentru care populaţiile care locuiesc la altitudine, de exemplu în Nepal, au o rată foarte mare, peste 90%, de cataractă precoce.

Capitalul solar reprezintă cantitatea de radiaţii ultraviolete pe care le poate absorbi pielea pe parcursul vieţii şi variază de la persoană la persoană, în funcţie de piele. Ştiaţi că pierdem 90% din capitalul solar până la vârsta de 20 ani? De aceea este vital să ne protejăm întotdeauna corespunzător pielea şi ochii! Iar regula principală este utilizarea cremei de soare cu protecţie UV, cu SPF minim 25, care trebuie aplicată cu regularitate înainte de a ne expune razelor soarelui, fie că ieşim la iarbă verde sau la o simplă plimbare în parc.

Este foarte important să acoperim astfel orice suprafaţa expusă a pielii, inclusiv faţa şi în special pleoapele. O atenţie sporită trebuie acordată celor mici, care nu trebuie să iasă din casă fără protecţie solară.De asemenea, nu trebuie să uităm de ochelarii de soare cu protecţie UV, pentru a contracara şi efectele nocive la nivel ocular.

Primele simptome care trebuie să ne alarmeze şi să ne trimită la medic sunt:

  • leziunile cutanate care sângerează sau nu se vindecă, prezente pe orice suprafaţă a pielii, inclusiv pe faţă;
  • orice leziune care îşi modifică mărimea sau culoarea, sau care prezintă zone de culori diferite;
  • modificări ale vederii care pot varia de la vedere tulbure şi până la pierderea completă a vederii.

Există şi persoane care au risc crescut de apariţie a cancerelor de piele sau ochi. Astfel persoanele cu tenul deschis, care nu se bronzează, ci se înroşesc sau se ard la expunerea la soare sunt mai expuse riscului de cancer de piele. De asemenea, se recomanda atenţie sporită persoanelor care prezintă aluniţe sau pete pigmentare pe suprafaţa corpului.

În plus, persoanele cu ochii albaştri au mai puţin pigment în iris, ceea ce înseamnă o protecţie scăzută a retinei, deci o posibilitate mai mare de a dezvolta afecţiuni oculare din cauza radiaţiilor solare.

Pentru a preveni şi a trata cât mai curând posibilele afecţiuni cauzate de radiaţiile solare medicii recomandă efectuarea unui control a oricărei aluniţe sau leziuni suspecte, la un chirurg specializat: oftalmolog – oculoplastician pentru cele prezente pe faţă, dermatolog pentru semnele apărute la nivelul corpului. În funcţie de consult se va efectua biopsia pentru diagnostic şi, dacă este cazul, se va recomanda excizarea.

Sursa: http://www.csid.ro/

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button