Știați că vitamina A din caroteni reduce riscul de cancer și de boli de inimă?
Carotenoizii din țesuturi sunt foarte importanți pentru prelungirea vieții. Caroteniisunt pigmenți care apar în mod natural în natură și se știe că pot fi transformați în vitamina A. Au activitate antioxidantă ceea ce este foarte important pentru sănătatea organismului, sunt asociați cu prelungirea duratei de viață a oamenilor și a mamiferelor.
Carotenii pro-vitamina A sunt cei care acționează ca vitamina A. Dintre aceștia (fiind în număr de 30-50) cel mai activ este beta-carotenul. Acesta este superior celorlalți caroteni cu activitate ca vitamina A. Până în prezent cercetătorii au prezentat nu mai puțin de 400 de caroteni, dar nu toți pot fi transformați în vitamina A.
După cum se știe deja de către foarte mulți oameni, vitamina A este foarte importantă pentru organism deoarece are proprietăți antioxidante, de combatere și prevenire a cancerului, de scădere a riscului de boli de inimă. Obținerea de vitamina A din astfel de caroteni pro-vitamina A necesită anumite condiții ce țin de nivelul de vitamina A și C din organism, de hormonii produși de glanda tiroidă, sau de starea proteinelor și cantitatea de zinc din corp. De exemplu dacă organismul are un nivel normal de vitamina A, atunci carotenul nu se mai transformă în vitamina A ci se depozitează prin absorbția sa de câtre țesuturile corpului. Conform specialiștilor în domeniul sănătății carotenul se depozitează în celulele adipoase, celulele epiteliale, în glandele suprarenale, în ovare și testicule.
Aportul de caroten scade riscul de cancer (de piele, de plămâni, cervical, al tractului gastrointestinal). Activitatea de prevenire a cancerului și de consolidare a sistemului imunitar pe care o au carotenii a fost demonstrată de cercetători pe baza studiilor realizate pe populație. Fiecare om își poate asigura un nivel ridicat de caroteni în țesuturi printr-o alimentație bogată în legume și fructele verzi și portocalii: spanac, varză, gogoșar verde, dovlecei, caise, dovleac, morcovi, mango, papaya, pepeni, frunze de sfeclă, kale, mere nedecojite, varză de Bruxelles, etc. Alte surse mari de caroteni sunt semințele, cerealele, legumele cu păstăi. Se pot prepara sucuri din astfel de fructe și legume proaspete și astfel se vor putea servi băuturi naturale ce conțin caroteni micști.