Home  /  Boli   /  Diagnosticarea cancerului gastric

Diagnosticarea cancerului gastric

În situaţiile în care cancerul gastric este descoperit precoce, supravieţuirea este posibilă în proporţie de peste 90%. Din păcate în stadiile iniţiale, boala poate fi complet asimptomatică sau pot exista manifestări nespecifice pe care pacientul le ignoră şi nu se prezintă la medic: durere sau disconfort în etajul abdominal superior, greţuri. Orice persoană peste 40 de ani cu simptomatologia menţionată, recent instalată, trebuie investigată în vederea depistării precoce a cancerului gastric.
Prima explorare care se face unui pacient cu cancer gastric, este endoscopia digestivă superioară, urmată de biopsia tumorii şi examinarea ulterioară la microscop. Nu totdeauna la endoscopie se vede o tumoră care trimite cu gândul la cancer, uneori se vede un ulcer, care la biopsie se dovedeşte a fi de fapt un cancer ulcerat.

Alte explorări folositoare în cazul celor cu cancer gastric sunt ecografia abdominală sau examenul CT abdominal, pentru a urmări dacă nu sunt metastaze în ficat, ganglionii abdominali sau în cavitatea abdominală, radiografia pulmonară, cu acelaşi scop.

Dacă există adenopatii, sau ganglioni mariţi, se poate scoate unul pentru a-l examina la microscop. Există şi analize de sânge care trebuie făcute: în principiu hemograma (aceşti pacienţi au în general anemie), determinarea fierului sanguin (care scade din cauza pierderilor de sânge din tumoră) şi markerii tumorali. Pacienţii au mare încredere în markerii tumorali, dar din păcate creşterea lor nu este constatată în toate cazurile de cancer gastric. Antigenul carcinoembrionar este un marker tumoral care poate fi crescut în 40-50% din cazurile de cancer gastric, concentraţia lui scăzând după operaţia reuşită şi crescând din nou dacă apare recidiva postoperatorie.

Antigenul CA-19-9 este crescut la cca 20% dintre pacienţii cu cancer de stomac. Informaţii mai furnizează şi alţi markeri tumorali – β-hCG (beta-human chorionic gonadotropin) sau CA-125.

Sunt unele centre unde se efectuează PET scan (tomografie cu emisie de pozitroni) după injectarea de substanţe care se fixează în zona ţesutului canceros cu metabolism activ, făcându-l vizibil.

Cancerul gastric poate fi confundat cu alte boli

Dacă ar fi să judecăm numai după simptome, sunt extrem de multe boli care dau simptome similare cu cele ale cancerului gastric, cele mai frecvente fiind ulcerul gastric şi duodenal, esofagita, gastrita, hernia hiatală, achalazia sau cancerul esofagian.

Dacă judecăm natura unei leziuni gasite la endoscopie, trebuie facută diferenţierea între cancerul gastric şi ulcerul gastric, limfomul gastric, gastrita cronică, tumorile gastrice benigne.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button