Pericolul naşterilor premature
Naşterea prematură, în anumite condiţii, poate fi fatală copilaşilor şi mai ales pentru băieţei. Aceştia sunt mult mai vulnerabili decât fetiţele atunci când vin pe lume înainte de termen.
Orice naştere înainte ca sarcina să ajungă măcar la 37 de săptămâni atrage după sine câteva riscuri şi complicaţii printre care tensiune arterială scăzută, hemoragie cerebrală, insuficienţă respiratorie, iar pe termen lung se poate vorbi despre handicap neuro-cognitiv. Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât fătul este mai mic.
Cercetătorii spun că pericolul este mai mare în ceea ce-i priveşte pe băieţii prematuri, decât pe fetiţe.
După ce au supus observaţiei 200 de prematuri de ambele sexe, echipa de cercetători a constatat că baieţii sunt mai bolnavi în primele zile decât fetele. Ei ai nevoie mai des de asistenţă respiratorie chiar de la primele ore, precum şi intervenţii pentru stabilizarea presiunii arteriale. În ciuda îngrijirilor medicale, baieţii au şanse mai mari să rămână cu boli pulmonare cronice.
Un alt studiu, bazat pe date stranse la nivel naţional, a demonstrat că spre deosebire de fetuşii de sex feminin, cei de sex masculin sunt asociaţi cel mai adesea cu complicaţii precum sarcina toxică (preeclampsia), acumularea de lichid amniotic în exces, infecţii, separarea de placentă şi pierderea prematură a lichidului amniotic. O explicaţie în acest sens ar fi că fetuşii de sex masculin se maturizează mai lent decât cei de sex feminin astfel încât venirea pe lume înainte de termen are mai multe şanse să genereze complicaţii în cazul lor. Din pricina ritmului lent al dezvoltării, ei nu işi pot regla tensiune arterială şi nici nu gestionează la fel de bine ca fetele stresul şi procesele inflamatorii.