Inovaţia care ne va scăpa de problema deşeurilor de plastic
Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou proces chimic de conversie care poate transforma deşeurile de poliolefină, o formă de plastic, în produse utile, precum combustibili ecologici.
Procesul include extracţie selectivă şi lichefiere hidrotermală. Odată ce plasticul este convertit în naftă, poate fi folosit în alte substanţe sau dezintegrat mai mult în solvenţi şi alte produse.
Practic, datorita acestei noi tehnologii de conversie, se poate spori potenţialul profiturilor industriei de reciclare şi de asemenea se poate diminua stocul de deşeu de plastic al lumii.
Tehnologia a fost descrisă recent în noul număr al revistei ACS Sustainable Chemistry and Engineering.
Această metodă, nu numai că oferă pieţei mai multe produse, ci poate ajuta la rezolvarea unuia dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea: poluarea cu plastic.
Astfel, deşeurile pot fi văzute şi folosite ca resursă. Până acum, dintre toate plasticurile produse în ultimii 65 de ani (8,3 miliarde de tone), circa 12% au fost incinerate şi doar 9% reciclate. Restul de 79% a ajuns în oceane şi în gropile de gunoi.
Cercetătorii susţin faptul că tehnologia ar putea transforma până la 90% din plasticul poliolefin şi speră că tehnologia dezvoltată de ea va stimula industria de reciclare pentru a reduce cantitatea în creştere a deşeului de plastic.