Consumul cărnii fabricate în laborator poate deveni realitate în curând
De curând, autorităţile americane au căzut de acord asupra modului în care produsele alimentare crescute din celule animale trebuie reglementate, deschizând drumul către aducere pe farfurii a „cărnii de laborator”.
Chiar dacă detaliile tehnice nu au fost încă confirmate, FDA (Food and Drug Administration) ar superviza colectarea şi diferenţierea celulelor, în timp ce USDA (Department of Agriculture) ar superviza producerea şi etichetarea produselor.
Practic, acest cadru s-ar folosi de expertiza ambelor organizaţii în reglementarea produselor de origine animală pentru consum uman, susţin oficialii acestui demers.
În Statele Unite ale Americii nu s-a pus niciodată problema până acum dacă acest tip de aliment ar trebui să fie aprobat. De fapt, există câteva „laboratoare de carne”, dar costurile de producţie sunt foarte mari şi nimeni nu a ieşit pe piaţă cu un aliment.
Susţinătorii demersului aduc ca argument evitarea măcelăririi animalelor şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, fiind o opţiune sustenabilă pentru a hrăni populaţiile.
Există însă dezbateri cu reprezentanţii fermelor, care consideră că aceste produse nu pot fi numite „carne”.