Home  /  Boli   /  Incredibil! Află cum vor chinezii să înlocuiască iluminatul stradal

Incredibil! Află cum vor chinezii să înlocuiască iluminatul stradal

Astăzi, peste tot în lume, se foloseşte iluminatul stradal clasic care duce la un consum de energie enorm şi inevitabil la nişte costuri exorbitante.

Pentru a rezolva această problemă oamenii de ştiinţă de la Societatea Ştiinţifică Tian Fu, plănuiesc ca până în anul 2020 să lanseze o lună artificială care va lumina noaptea oraşul chinezesc Chengdu.

În cazul în care acest proiect îndrăzneţ va funcţiona, „satelitul de iluminare” va orbita deasupra oraşului şi va străluci alături de Lună, dar de opt ori mai puternic decât satelitul natural.

Organizaţia speră să mai lanseze alţi trei sateliţi de acest fel până în 2022, astfel fiind înlocuite sistemele de iluminat stradal din zonele urbane. Planul a fost anunţat de către Wu Chunfeng, director al societăţii în cadrul unei conferinţe.

Practic, satelitul va fi lansat din centrul Xichang, va orbita la o distanţă de 500 kilometri de Pământ şi va utiliza multiple oglinzi pentru a reflecta lumina solară. Deşi luminează într-un mod similar cu cel al lunii, satelitul are avantajul că poate fi controlat de om, atât locaţia, cât şi inensitatea luminii poate fi setată de la sol. De asemenea, dacă este necesar el poate fi închis.

Acest obiectiv îndrăzneţ are ca scop diminuarea costurilor iluminării stradale din oraşele chinezeşti. Prin luminarea unei suprafeţe de 50 de kilometri pătraţi ai cerului din Chengdu, satelitul va reduce costurile cu 174 milioane de dolari anual. Ceilalţi trei sateliţi a căror lansare este plănuită pentru 2023 vor reuşi să lumineze aproximativ 6.400 de kilomeetri pătraţi timp de 24 de ore.

Au mai existat şi în trecut tentative de lansare a unor astfel de dispozitive. Spre exemplu, în anul 1990, RosCosmos a încercat lanseze sateliţi asemănători, însă după primul eşec proiectul a fost închis.

Astăzi tehnologia este mult mai avansată, astfel că, proiectul are şanse mult mai mari de a deveni realitate.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button