Home  /  Boli   /  Somnul odihnitor este vital pentru sănătatea organismului

Somnul odihnitor este vital pentru sănătatea organismului

Somnul este esenţial pentru buna funcţionare şi longevitatea organismului nostru. El nu este făcut doar ca să treacă timpul mai repede noapte, ci reprezintă un adevărat barometru al sănătăţii corpului.

Specialiştii în problemele somnului susţin că este important să te duci la timp la culcare, pentru a avea parte de mai multe ore de somn de calitate, dar contează foarte mult și ora la care te trezești. Aceştia subliniază cât este de importantă rutina somnului, deoarece trezitul la aceeași oră dă startul ritmului circadian, care asigură organismul că va prinde toate ciclurile de somn de care are nevoie.

De asemenea, dacă în weekend dormi mai mult cu câteva ore vei resimți imediat efectele negative, comparabile cu senzația pe care o ai când zbori în altă zonă orară, ceea ce explică de ce după un weekend prelungit nu te simți mereu mai bine, deoarece organismului tău îi va lua ceva timp să revină la starea normală.

Astfel, în cazul în care ai nevoie de ajutor în refacerea ritmului normal, este bine să te trezești imediat ce îți sună ceasul, fără a mai apăsa butonul de amânare. În plus, trezește-te în fiecare dimineață la aceeași oră. Expunerea la lumina solară de la prima oră a dimineții și evitarea ei după-amiaza, te face mai rezistent la stresul de peste zi.

Pentru a a reuşi să te culci la ora care trebuie și te trezești la timp, setează-ți un target de somn și atunci când vei reuși să stabilești exact de câte ore de somn ai nevoie îți va fi mult mai ușor să respecți un program.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button