Atenţie la aerul din casă!
După cum bine ştim cu toţii, viaţa modernă ne impune să petrecem tot mai mult timp în interior şi, conform unui raport al Agenţiei de Mediu a SUA, aerul pe care îl inhalăm poate fi de 2 până la 5 ori mai poluat decât cel exterior.
Un studiu efectuat în patru ţări – Grecia, Franţa, Olanda şi Germania, a analizat mostre de aer luate din dormitoarele copiilor, proaspăt renovate şi mobilate. S-a constatat că 40% din ele prezentau o concentraţie de Compusi Organici Volatili (COV) şi formaldehidă peste nivelul recomandat (10μg/mᶟ formaldehidă, 200μg/mᶟ ≥ total COV).
Atât formaldehida, cât şi o parte dintre hidrocarburile detectate – benzen, toluen, ftalaţi etc., aveau ca sursă vopselele folosite pentru pereţi şi tavane precum şi cele pentru mobilă.
Conform recomandărilor Uniunii Europene, concentraţia de formaldehidă nu ar trebui să depăşească maximum 1μg/mᶟ în spaţiile pentru copii, pe de o parte pentru că sistemul lor respirator este mult mai vulnerabil decât al adulţilor, pe de altă parte pentru că emisiile de formaldehidă sunte lente, până la 2 ani, astfel expunerea copiilor este pe termen lung.