Home  /  Boli   /  Află cum ne afectează poluarea sistemul cardiovascular

Află cum ne afectează poluarea sistemul cardiovascular

Un studiu britanic recent a concluzionat faptul că oamenii expuşi chiar şi la un nivel scăzut de poluare a aerului riscă să dezvolte modificări structurale ale inimii care pot fi precursoare ale insuficienţei cardiace.

Expunerea la poluarea aerului a fost de mult timp asociată unui risc crescut de atacuri de cord şi accidente vascular cerebrale, dar există puţine informaţii legate de modul în care poluanţii pot modifica structura şi funcţionarea cordului, potrivit unui articol publicat de autorii studiului în revista Circulation.

Oamenii de ştiină au analizat date referitoare la expunerea la poluarea aerului provocată de trafic şi rezultate ale investigaţiilor cu rezonanţă magnetică efectuate de 3.920 de adulţi fără boli cardiovasculare. Aceştia au constat că expunerea la particule mici cunoscute sub numele de PM2.5, care includ praf, murdărie, funingine şi fum, precum şi la dioxid de nitrogen, un gaz otravitor din emisiile de eşapament ale automobilelor, sunt asociate cu mărirea ambelor părţi ale inimii.

Jumătate dintre participanţi au fost expuşi la concentraţii medii anuale de sub 9,9 micrograme de particule de PM2.5 pe metru cub de aer (ug/m3) şi de 28,2 ug/m3 de dioxid de nitrogen.

Experţii au măsurat prin rezonanţă magnetică structura inimii pentru participanţii la cercetare, după aproximativ cinci ani de la începerea analizei expunerii la poluare. Pentru fiecare 1 ug/m3 de PM2.5 şi fiecare 10 ug/m3 de dioxid de nitrogen, la care oamenii au fost expuşi în apropierea locuinţelor, inimile lor s-au mărit cu aproximativ 1%, potrivit studiului.

Timpul de mărire observat în studiu este practic o adaptare care poate fi recunoscută uşor şi care anunţă dezvoltarea unei insuficienţe cardiace.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button