Home  /  Boli   /  Vaccinul care poate eradica virusul HIV

Vaccinul care poate eradica virusul HIV

De ani de zile oamenii de ştiinţă încearcă să găsească o soluţie pentru eradicarea cuplitului virus HIV. Eforturile acestora par să dea roade, deoarece au reuşit să creeze un nou vaccin pe care l-au testat pe maimuţe şi oameni, rezultatele fiind promiţătoare.

În cadrul studiului realizat de către cercetători, aproape 400 de adulţi sănătoşi din mai multe ţări au fost vaccinaţi cu mixul de virusuri HIV, iar organismul lor a reacţionat aşa cum se aşteptau oamenii de ştiinţă. Nu doar că vaccinul a fost bine tolerat, dar sistemul imunitar a reacţionat, producând anticorpi. De asemenea, vaccinul s-a dovedit eficient şi în cazul primatelor.

Acesta este unul dintre cele cinci vaccinuri care au ajuns în acest stadiu de testare, în 35 de ani, de când a început epidemia HIV. Următorul pas este ca 2.600 de femei din sudul Africii, expuse riscului de infectare, să fie vaccinate. Atunci se va vedea dacă vaccinul funcţionează cu adevărat.

Până acum, vaccinurile nu au oferit protecţie pe termen lung. Explicaţia este aceea că au avut la bază o tulpină HIV dintr-o regiune specifică. Virusul este însă în stare să se transforme rapid, apărând mutaţii, ceea ce face ca vaccinurile să nu mai ofere protecţie.

În cazul de faţă însă s-a folosit o abordare diferită, fiind folosite părţi din mai multe tulpini de virus, practic un mozaic. Astfel, s-a obţinut răspuns imunitar la o serie întreagă de tulpini.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button