Home  /  Boli   /  Cercetătorii au descoperit secretul unei sarcini lipsite de stres

Cercetătorii au descoperit secretul unei sarcini lipsite de stres

Stresul, mai ales cel de intensitate mare, la care este expus fătul în uter, poate avea efecte pe termen lung asupra sănătăţii sale, provocând afecţiuni la vârsta maturităţii.

Oamenii de ştiinţă scoţieni au descoperit o enzimă care ar putea ajuta la protejarea bebeluşilor de efectele dăunătoare ale hormonilor de stres atunci când se află în uter.

Alte cercetări au arătat că expunerea la aceşti hormoni poate duce la creşterea riscului ca bebeluşii să sufere la maturitate de tulburări afective precum depresia şi anxietatea.

Enzima descoperită de cercetătorii de la Universitatea Edinburgh ar putea duce la conceperea unor noi tratamente pentru femeile supuse unui nivel mare de stres în timpul sarcinii, cum ar fi violenţa casnica sau doliul.

Această enzimă poate fi găsită în placentă şi în creierul fetal, unde se crede că acţionează ca un „scut” împotriva hormonilor de stres. Hormonul de stres cortizol ar putea fi un factor esenţial în programarea fetusului să fie supus unui risc mai mare de afecţiuni la maturitate. Cortizolul reduce creşterea şi modifică dezvoltarea ţesuturilor, spun specialiştii.

De asemenea, experţii de la Universitatea Ediburgh au descoperit că enzima respectivă transformă hormonii de stres într-o formă inactivă înainte ca aceştia să poată afecta fetusul aflat în curs de dezvoltare.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button