Află ce spun cercetătorii despre originea conştiinţei umane
Conştiinţa este un sentiment pe care omul îl are asupra moralităţii acţiunilor sale, fiind practic mecanismul echilibrului emoţional. Conştiinţa este mentorul spiritual al fiecăruia dintre noi. Aceasta este ca o busolă, un sistem de dirijare instictiv care ne ghidează pentru a preveni anumite lucruri, a parcurge anumite etape, a face diferenţa între ce este “rău” şi ce este “bine”.
Conştiinţa umană rămâne totuşi un mister pe care oamenii de ştiinţă înceracă să-l înţeleagă pe deplin.
Cercetători americani de la Vanderbilt University Medical Center şi respectiv Utah University, au descoperit faptul ca emergenţa conştiinţei umane se datorează unui virus vechi ce şi-a găsit loc în codul genomului uman din creier. Acest cod este încă activ în creier, unde are rolul extrem de important de a împacheta informaţia genetică şi a o circula între celulele nervoase în mici capsule care chiar arată a virusuri.
Aceste mici capsule de informaţie pot reprezenta elemente critice ale felului în care neuronii comunică şi se reorganizează în timp – sarcină care este necesară pentru gândirea complexă.
Este destul de des întâlnit ca ADN-ul virusurilor să facă parte din genomul uman. De fapt, conform unui studiu din 2016 publicat în revista Cell, 40 – 80% din totalul genomului uman provine de la invaziile virale.
Practic, virusul este un parazit genetic, care îşi injectează ADN-ul în celulele gazdei şi le deturnează, folosindu-le în scopuri proprii – deseori acest lucru înseamnă crearea de alte virusuri. Câteodată, virusurile sunt utile pentru organism şi ajung să fie cooptate de acesta.
Cercetarea din 2016 a arătat că genele virale par să aibă un rol important în sistemul imunitar şi în primele zile de dezvoltare a embrionului.
Descoperirile recente merg chiar mai departe. Nu doar că un virus vechi este încă activ în celulele nervoase ale oamenilor (dar şi ale animalelor), dar se pare că funcţia lor este crucială în procesele de cogniţie complexă, iar fără acesta, inteligenţa dezvoltată nu ar fi putut apărea.