Inteligenţa artificială poate detecta cancerul mai rapid decât medicii
Detectarea cancerului în fazele incipiente este extrem de importantă pentru tratarea cât mai eficientă a acestuia. Dacă până în prezent medicii erau singurii capabili să faca acest lucru, se pare că inteligenţa artificială câştigă teren.
Un studiu recent a scos la iveală faptul că un computer a fost mult mai bun decât specialiştii în diagnosticarea cancerului de piele, maşinăria reuşind să fie mai rapidă şi mai eficientă. Conform AFP, inteligenţa artificială a fost testată împotriva a 58 de dermatologi din 17 ţări.
Atât computerelor cât şi dermatologilor, le-au fost prezentate imagini cu melanomi maligni sau aluniţe benigne. Aproape jumătate dintre dermatologi aveau peste cinci ani experienţă, 19% aveau o experienţă de 2-5 ani, iar 29% erau începători. Majoritatea dermatologilor au fost întrecuţi de inteligenţa artificială. În medie, aceştia au detectat cu acurateţe 86,6% din imaginile ce prezentau melanom, în timp ce computerul a detectat în proporţie de 95% acest tip de cancer.
Cu toate acestea, performanţele dermatologilor s-au îmbunătăţit atunci când le-au fost oferite mai multe informaţii despre pacienţi. În lume există aproximativ 232.000 de cazuri de melanom şi 55.500 de decese anual.