Home  /  Boli   /  Izolarea socială poate afecta grav creierul

Izolarea socială poate afecta grav creierul

Oamenii de ştiinţă au descoperit că izolarea socială cauzează creşterea nivelului unui anumit compus chimic din creier, iar blocarea acestuia elimină efectele negative ale izolării. Aceasta descoperire este un pas înainte în tratarea tulburărilor mintale.

Studiu publicat recent în revista Cell, ne arată faptul că nivelul expresiei genei Tac2 creşte în cazul izolării sociale cronice. De asemenea, în creştere se află şi neuropeptida NkB, asociată acestei gene.

Cu toate acestea, în urma experimentelor pe şoareci, s-a observat că administrarea unei substanţe care blochează receptorii specifici ai NkB face ca rozătoarele să se comporte normal, fără frică persistentă, hipersensivitate la stimulii ameninţători şi agresivitate crescută împotriva intruşilor – simptome ale izolării sociale. Reciproca este valabilă, deoarece creşterea nivelului de Tac2 la şoarecii care nu au fost izolaţi a dus la comportament specific animalelor care au fost izolate social de semenii lor.

De asemenea, diferite moduri de inhibare a genei în funcţie de regiunea din creier a dus la efecte diferite. Inhibarea în amigdala a dus la teamă crescută, dar nu la agresivitate, în timp ce suprimarea genei în hipotalamus a eliminat agresivitatea crescută, dar nu frica persistentă.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button