Află ce se poate întâmpla cu un bebeluş atunci când este separat de mama sa
Oamenii de ştiinţă au realizat un nou studiu pentru a înţelege ce se întâmplă în creierul unui bebeluş atunci când este luat de lângă mama sa pentru o scurtă perioadă de timp.
Potrivit noului studiu realizat pe cobai, în copilăria foarte timpurie, acest eveniment traumatic modifică în mod semnificativ viitoarea funcţie a creierului unui bebeluş. Aceste modificări ale creierului sunt similare cu tulburările în structura şi funcţia creierului care se găsesc la persoanele cu risc de tulburări neuropsihiatrice, cum ar fi schizofrenia.
Creierul cobaiului şi cel uman au o structură şi o conectivitate similară, spun oamenii de ştiinţă, astfel că înţelegerea a ceea ce se întâmplă în creierul unui cobai tânăr care este îndepărtat de lângă mama lui ne oferă o perspectivă importantă asupra modului în care acest tip de traumă timpurie, probabil comparabilă cu izolarea de o mamă umană, afectează creierul copilului foarte mic.
La animalele care au fost îndepărtate de mamele lor s-a descoperit o diminuare a memoriei, precum şi o mai mică comunicare între regiunile creierului. Acestea sunt toate indicii pentru modul în care un eveniment traumatic la începutul vieţii ar putea creşte riscul unei persoane de a primi un diagnostic de schizofrenie în viitor.
Practic, copiii expuşi la stres sau deprivare afectivă timpurie în viaţă au un risc mai mare pentru boli mintale şi dependenţe mai târziu în viaţă, inclusiv schizofrenie, au declarat cercetătorii.