Află cum poate diamantul să revoluţioneze ştiinţa
Diamantul este un mineral nativ și în același timp o piatră prețioasă. Din punct de vedere chimic este una din formele de existență ale carbonului pur. Diamantul cristalizează în sistemul cubic și poate atinge duritatea maximă (10) pe scara Mohs, duritatea variind însă în funcție de gradul de puritate a cristalului.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au descoperit că atunci când se află în forme extrem de mici, de vârf de ac, diamantul se poate îndoi şi întinde precum cauciucul, putând reveni la forma iniţială.
Această elasticitate surprinzătoare a diamantului deschide calea către crearea unei varietăţi de dispozitive pe bază de diamant, cu aplicaţii precum stocare de date, senzori, administrarea de medicamente etc.
Cercetătorii arătat că acele extrem de înguste de diamant, cu diametre de doar câteva sute de nanometri, se pot îndoi sau întinde cu 9% fără să se rupă, întorcându-se la forma iniţială după terminarea forţei exterioare, un aspect cu totul şi cu totul uimitor.
La această scară, măsurătorile au putut fi realizate cu ajutorul microscopului electronic şi a unui model computerizat pentru a determina deformarea elastică neliniară.