Această substanţă este responsabilă pentru evoluţia umană
Oamenii sunt de departe cele mai evoluate fiinţe sociale, iar cercetătorii sugerează, după zeci de ani de cercetări, că evoluţia inteligenţei sociale a omului a avut la bază o simplă chimie cerebrală.
Creierul uman a început să-şi schimbe chimia şi conexiunile din momentul în care primii oameni au devenit bipezi, au început să utilizeze unelte sau să dezvolte reţele sociale mai complexe, în urmă cu sase milioane de ani, cu mult timp înainte de creşterea dimensiunii creierului.
Oamenii de ştiinţă au analizat probe de creier din cadrul băncilor de creier şi a grădinilor zoologice de la şase specii care au murit din cauze naturale: om, capucinul cafeniu, macac, porc, babuinul cafeniu, gorila şi cimpanzeul.
Rezultatele au arătat faptul că, atât creierul oamenilor cât şi cel al maimuţelor au un nivel ridicat de serotonină şi neuropeptide Y în bazele ganglionale. Însă alte studii recente au demonstrat că oamenii au un nivel mult mai ridicat de dopamină – substanţa chimică asociată ”stimulării”- în cadrul striatului.
Pe lângă acest fapt, oamenii au un nivel mai scăzut de acetilcolină, o chimicală neuronală asociată comportamentului de dominanţă teritorială. Practic, această combinaţie reprezintă elementul cheie care diferenţiază omul de alte specii.