Home  /  Boli   /  Un nou tip de poluare afectează pământul

Un nou tip de poluare afectează pământul

Planeta noastră este poluată peste măsură de câteva decenii, iar acest aspect nu pare să se remedieze în niciun fel.

Mai mult, a apărut un nou tip de poluare, cea cu lumină. Aceasta a crescut la nivel global din cauza prevalenţei becurilor economice LED. Problema însă nu este reprezentată de becuri în sine, ci de faptul că, global, lumea devine mai luminoasă din cauza LED-urilor.

Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu în urma căruia au descoperit faptul că iluminarea artificială a mediului extern a crecut cu 2,2 procente, anual din 2012 până în 2016. Creşterea luminozităţii s-a produs în mare parte în America, Africa şi Asia. Luminile de pe timpul nopţii au fost analizate prin intermediul unui radiometru montat pe un satelit.

Experţii au înregistrat anumite declinuri în oraşele distruse de războaie precum Siria sau Yemen, în timp ce Italia, Olanda, Spania şi SUA sunt cele mai luminoase ţări de pe glob. Problemele de mediu au dus la tranziţia către utlizarea becurilor de tip LED, însă în prezent există riscul unei luminării excesive care ar putea duce la apariţia unei noi serii de probleme.

Cum emisiile de lumină continuă să crească, acestea vor eroda zonele rămase de pe Pământ care erau adaptate ciclului zi – noapte. Fenomenul este îngrijorător deoarece lumina artificială este un poluant al mediului.

Acest nou tip de poluare cu lumină reprezintă o amenintare asupra animalelor nocturne, a plantelor şi microorganismelor, însă nici oamenii nu sunt feriţi de probleme, deoarece lumina afectează ritmul circadian şi tiparele de odihnă, iar lipsa somnului îi face pe oameni mai predispuşi la anumite probleme de sănătate.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button