Insuficienţa cardiacă severă poate fi tratată
Insuficienţa cardiacă severă este determinată de insuficienţa pompei cardiace de a trimite un debit de sânge corespunzător necesităţilor metabolice ale organelor şi ţesuturilor. Funcţiile inimii pot fi diminuate prin alterări ale miocardului (miocardită, infarct miocardic, boli degenerative ale fibrei miocardice) sau printr-o suprasolicitare determinată de bolile valvulare dobândite, defectele congenitale sau hipertensiunea arterială.
Vestea bună vine de la oamenii de ştiinţă care au descoperit un mod de a inversa insuficienţa cardiacă severă, una dintre cauzele principale a decesului rezultat în urma problemelor la inimă.
Practic, descoperirea implică „amuţirea” mecanismului care controlează dimensiunea organelor (hippo signaling pathway). Aceasta poate duce la elaborarea unor tratamente mai eficiente sau chiar la eliminarea condiţiei.
Pentru a studia această condiţie, cercetătorii au realizat experimente pe şoareci, care în ceea ce priveşte insuficienţa cardiacă sunt similari omului, făcându-i ideali pentru un astfel de studiu.
Decizia opririi acestui mecanism de reglare a dimensiunii organelor a venit ca urmare a observării creşterii activităţii în timpul unei insuficienţe cardiace.
Conform studiului, oprirea mecanismului va duce la îmbunătăţirea inimii, ceea ce s-a şi întâmplat în experimente. După şase săptămâni s-a observat faptul că inimile au revenit la funcţia normală de pompare a sângelui.
Aceste rezultate aduc o veste bună numeroşilor oameni care se confruntă cu această condiţie severă.