O nouă descoperire importantă privind apariţia vieţii pe Pământ
Există numerose teorii privind apariţia vieţii pe Terra, iar majoritatea dintre ele sunt extrem de complexe. De la începuturile sale omenirea şi-a pus această întrebare existenţială, care nici până în zilele noastre nu are un raspuns concret.
Din dorinţa de rezolva această dilema, o echipă de cercetători israelieni au arătat cu ajutorul unei simulări computerizate că moleculele care au dus la apariţia vieţii au fost formate de spargerea bulelor din apă.
Această nouă teorie este probabil una dintre cele mai surprinzătoare, dar în niciun caz una care să fie greu plauzibilă. În cadrul studiului, savanţii israelieni au creat modele digitale pentru 12 condiţii potenţiale care ar fi dus la apariţia vieţii, folosind o combinaţie de gaze bazate pe carbon şi azot.
După ce au elaborat aceste condiţii, modelul avea nevoie de un factor declanşator. În loc să folosească consideraţiile precedente precum fulgerele sau meteoriţii, aceştia au folosit un fenomen mult mai banal, dar foarte răspândit în natură – spargerea bulelor din apă.
Oamenii de ştiinţă ne explică faptul că la nivel microscopic, în interiorul acestor bule care se sparg, există presiuni şi temperaturi atât de extreme încât pot cauza anumite reacţii chimice, unele dintre ele extrem de complexe.
Studiul cercetătorilor care au simulat condiţiile de pe Terra de acum aproximativ patru miliarde de ani arătă ce molecule organice se puteau produce în aceste bule, rezultând că aceste condiţii, alături de compoziţia chimică şi de factorul declanşator, puteau duce la crearea produselor organice stabile care au reprezentat elemente constitutive în apariţia primelor organisme, adică molecule organice relevante care au dus eventual la formarea lipidelor, aminoacizilor şi nucleotidelor.