Home  /  Boli   /  Nanomaşinăria care poate distruge celulele canceroase într-un timp record

Nanomaşinăria care poate distruge celulele canceroase într-un timp record

Cancerul reprezintă a doua mare cauză de deces din societatea occidentală. În Marea Britanie, spre exemplu, una din trei persoane este diagnosticată cu cancer şi una din patru decedează din cauza acestei boli.

Cancerul apare atunci când celulele încep să aibă un compartament aberant, crescând, înmulţindu-se şi răspândindu-se. Procesul se aseamană cu o revoluţie – o grupare de celule nu mai funcţionează pentru binele întregului organism şi se dezvoltă haotic.

Oamenii de ştiinţă britanici au lucrat cu perseverenţă la dezvoltarea unui nou tip de nanomaşinărie, care are capacitatea de a pătrunde în interiorul celulelor canceroase pentru a le distruge în doar 60 de secunde.

Specialiştii susţin faptul că micile molecule sunt ghidate de lumină, iar cu ajutorul mişcării de rotaţie pe care o realizează pot pătrunde în interiorul celulelor atunci când sunt activate. ”Motorul” este un lanţ de atomi ce poate fi stimulat să se mişte într-o singură direcţie, iar prin intermediul acestuia molecula se roteşte rapid.

Practic, cu ajutorul luminii nanomaşinăria poate fi activată pentru a ataca celulele precum cele ale cancerului la sân sau ale melanomului, inclusiv pe cele rezistente la chimioterapie.

Fără intervenţia unei lumini ultraviolete, molecula detectează ţesutul tumoral, dar rămâne ataşată de acesta. Însă, atunci când este activată de lumină, maşinăria începe să pătrundă în membrana celulei.

Conform studiilor efectuate, experţi au reuşit să anihileze celulele cancerului prostatic în aproximativ două minute.

Oamenii de ştiinţă susţin că nanomaşinăriile trebuie să se rotească cu o vitează de trei milioane de rotaţii pe secundă pentru a trece prin obstacolele din jurul lor. Moleculele vor fi utilizate fie pentru transportarea medicamentului direct către zona afectată sau pentru distrugerea membranei tumorale.

Următorul pas este testarea nanomaşinăriilor pe microorganisme şi peşti mici, şi apoi pe rozătoare, iar dacă testele pe animale vor avea succes vor urma studii clinice pe oameni.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button