Home  /  Boli   /  Această formă devastatoare de leucemie poate fi vindecată

Această formă devastatoare de leucemie poate fi vindecată

Leucemia este o formă de cancer care afectează celulele sângelui. Afecţiunea începe în maduva oaselor. În cazul unui bolnav de leucemie, măduva oaselor produce un număr prea mare de leucocite care nu işi mai pot îndeplini funcţiile. În acest caz, bolnavul se confruntă cu anemie, sângerări sau infecţii. Unele forme ale acestei boli sunt extrem de grave, bolnavul având şanse minime de supravieţuire.

Vestea buna vine de la oamenii de ştiinţă care au reuşit să realizeze primul tratament de modificare genetică a celulelor pentru ca acestea să lupte împotriva cancerului. Noua tehnică este considerată o reuşită ce va transforma modul în care este tratată boala în următorii ani.

Practic, prin această terapie nouă, denumită Kymriah, celule pacientului sunt transformate într-un ”medicament viu,”  acestea reuşind să ţintească şi să distrugă afecţiunea. Tehnica face parte dintr-un nou tip de imunoterapie care spijină sistemul imunitar prin intermediul medicamentelor sau a altor terapii să oprească dezvoltarea bolii şi chiar în unele cazuri să o vindece.

Şi mai important este faptul că, această terapie revoluţionară a primit deja aprobarea pentru a fi utilizată pe copii şi adulţi tineri care suferă de o formă extrem de gravă a leucemiei (leucemie acută limfoblastică b) care nu reacţionează la tratamentele standard.

Problema este că această terapie are efecte secundare puternice, precum scăderea rapidă a tensiunii arteriale. Astfel, medicii din spitalele în care va fi efectuată procedura vor fi instruiţi pentru a combate efecte secundare.

Tratamentul este extrem de costisitor, ajungând la suma de 475.000 de dolari, însă compania producătoare a declarat că în cazul în care pacientul nu răspunde la tratament în prima lună, nu va percepe niciun ban. De asemenea, compania a declarat că va furniza ajutor financiar familiilor care nu au asigurare de sănătate.

Pentru ca această terapie să fie aprobată a fost nevoie de testarea a 63 de copii şi adulţi, a cărei rată a remisiei a ajuns la 83%.

Specialiştii ne mai informează că întregul proces durează aproximativ 22 de zile, iar pentru tratament este necesară extracţia celulelor T din fluxul sanguin al pacientului. Acestea sunt apoi îngheţate trimise către compania Novartis pentru modificare genetică, îngheţate din nou şi trimise din nou către centrul medical unde sunt implantate în pacient.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button