Ce trebuie să ştim despre ciuperca unghiei?
Deşi este o afecţiune aparent banală, ciuperca unghiei iţi poate oferi seriose bătăi de cap. Din păcate aceasta este transmisibilă, putându-se răspândi de la o unghie la alta, dar şi de la un om la altul. Astfel este indicat să nu împrumuti încălţările tale nimănui, şi de asemenea, ai grijă atunci când foloseşti duşul din locuri publice să porţi întătdeauna papuci şi nu proba încălţări noi fără a avea şosete în picioare.
În primul rând infecţiile fungice adoară umiditatea, iar sosetele transpirate sunt cel mai bun prieten al acestora, umiditatea creând mediul perfect pentru ciupercă. Aşadar, ar trebui să îţi schimbi mai des şosetele dacă eşti genul care transpiră mult. Pentru a preveni apariţia acestei probleme asigură-te că îţi speli unghiile cu atenţie, folosind un săpun antibacteran, apoi usucă-le cu mare atenţie. Nu lăsa unghiile umede când ieşi din duş.
Doamenele trebuie să le ofere o atenţie deosebită unghiilor, deoarece ciuperca se poate ascunde sub ojă. Astfel că este indicat să laşi unghiile curate o perioadă pentru a vedea dacă acestea sunt în regulă. O zi sau două la un interval de doua-trei luni sunt suficiente.
Cu cât o descoperi mai devreme, cu atât ai şanse mai mari să scapi rapid de ea. Dacă unghiile tale sunt galbene, casante şi încep să se ridice de pe patul unghial, ar trebui să te prezinţi la un medic dermatolog.
În general tratamentul pentru infecţiile fungice este de durată, astfel ca nu te aştepta ca ciuperca să dispară imediat ce l-ai început. Poate dura luni bune până când unghiile tale vor fi complet vindecate. În unele cazuri este nevoie chiar de un tratament medicamentos, care să completeze tratamentul pe bază de creme şi picături. Este important să apelezi la ajutorul unui medic specialist.