Home  /  Boli   /  Cititul cărţilor ne ajută să fim mai empatici şi mai agreabili

Cititul cărţilor ne ajută să fim mai empatici şi mai agreabili

În urma unui nou studiu, oamenii de ştiinţă au demonstrat că persoanele care citesc sunt mai deschise şi au o empatie mai mare, contrar unor opinii care consideră că cititul, mai ales cel intensiv, este apanajul persoanelor asociale, care vor să se izoleze de restul lumii. Această tendinţă s-a observat mai ales la persoanele care citesc ficţiune.

La acest studiu au participat 123 de persoane care au fost chestionate cu privire la hobby-uri – dacă preferau sportul, TV-ul şi/sau cărţile. De asemenea, au fost chestionaţi şi cu privire la tipul de literatură preferat. Apoi au fost testaţi pentru abilităţile interpersonale, unde cercetătorii i-au întrebat despre comportamentul lor în relaţie cu ceilalţi, altfel spus, savanţii au vrut să cunoască abilităţile empatice ale participanţilor.

În urma centralizarii rezultatelor, cercetătorii au descoperit că cei care citeau mai mult aveau un comportament social mai pozitiv şi o mai bună abilitate de a empatiza cu alţi indivizi, în timp ce persoanele care preferau televizorul nu au arătat un nivel ridicat de empatie şi erau mai predispuşi la un comportament asocial.

Persoanele care citesc ficţiune sunt cele mai empatice, conform studiului. Se sugerează că ficţiunea implică abilitatea de a te pune în locul altcuiva, ceea ce necesită şi duce la dezvoltarea abilităţilor empatice.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button