Home  /  Boli   /  Boala coronariană este prima cauză de mortalitate în România

Boala coronariană este prima cauză de mortalitate în România

Inima este ‘’motorul’’ organismului nostru. Ea furnizează oxigen şi substanţe nutritive tuturor organelor, prin intermediul sângelui. Pentru a putea realiza această sarcină inima este irigată permanent de către arterele coronare care îi furnizează sângele necesar oxigenării. Atunci când acestea sunt astupate de plăci formate dintr-o depunere grasoasă bogată în colesterol, sau de cheguri de sânge, apar probleme extrem de grave.

Din fericire, datorită progresului din domeniul medical, boala coronariană a încetat să facă la fel de multe victime ca în trecut, însă, aceasta rămâne prima cauză de mortalitate. În România, aproximativ 40 de oameni mor zilnic din cauza infactului miocardic , potrivit studiilor prezentate la congresul de cardiologie.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, boala coronariană vă rămâne tot principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani, reprezentând 12% din mortatitalitea generală, înaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV şi bolile hepatic.

Spre exemplu, în 2010, aproape 30% dintre pacienţii cu insuficienţă coronariană prezentau un risc de mortalitate de trei ori mai mare decât la cancer. Jumătate dintre bolnavi mor la patru ani de la depistarea bolii, iar unu din patru se reinternează la trei luni de la primul episod.

În Statele Unite ale Americii situaţia este şi mai gravă, deoarece la fiecare 26 de secunde cineva suferă de un eveniment coronarian, de exemplu infarct miocardic şi la fiecare minut cineva moare din această cauză.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button