Home  /  Boli   /  Durerile lombare pot fi tratate cu ajutorul psihoterapiei de grup

Durerile lombare pot fi tratate cu ajutorul psihoterapiei de grup

Aproape toată lumea a avut dureri lombare la un moment dat, însă, din păcate această problemă este din ce în ce mai întâlnită în prezent. Zona lombara face conexiunea dintre partea de sus şi cea de jos a corpului şi suportă majoritatea greutăţii corporale. Datorită acestor roluri, o persoană se poate răni uşor atunci cand ridică greutăţi, se întinde după ceva sau se răsuceşte.

Vestea bună este că majoritatea durerilor de spate dispar în câteva săptămâni printr-o îngrijire minimală. Totuşi, dacă durerea nu dispare în două săptămâni, se va consulta medicul specialist.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că discuţiile în grup şi o abordare bazată pe principiile terapiei cognitive comportamentale s-au dovedit utile pentru ameliorarea durerilor din zona lombară.

Cercetătorii au realizat un studiu la care au participat 600 de persoane ce sufereau de dureri lombare. Dintre acestea, 400 au luat parte la şedinţe de terapie în grup, în timp ce ceilalţi 200 au urmat doar tratamentele obişnuite, recomandate în asemenea situaţii – exerciţiu fizic, medicamente analgezice, eventual acupunctură.

În ceea ce priveşte terapia de grup, aceasta s-a desfăşurat în şedinte cu durată de o oră şi jumătate şi a inclus învăţarea unor tehnici de relaxare şi discuţii referitoare la modul în care durerea de spate afectează vieţile pacienţilor, despre ezitarea de a întreprinde activităţi fizice de teama de a-şi agrava durerile şi despre modul în care ar putea redeveni activi din punct de vedere fizic, fără a-şi înrăutăţi starea.

După un an de zile, cei care participaseră la aceste şedinţe au obţinut punctaje mai bune la chestionarele menite să evalueze nivelul durerilor resimţite şi gradul de imobilizare.

Oamenii de ştiinţă afirmă că, spre deosebire de tratamentele obişnuite, efectul acestor terapii de grup se menţine şi pe termen lung, deoarece pacienţii învaţă în mod eficient cum să facă faţă situaţiei.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button