Home  /  Boli   /  Obezitatea şi diabetul sunt influenţate puternic de somnul insuficient

Obezitatea şi diabetul sunt influenţate puternic de somnul insuficient

Am scris multe articole de-a lungul timpului în care am făcut referire la importanţa somnului pentru organism. Oamenii de ştiinţă au realizat un nou studiu prin care atrag atenţia asupra faptului că somnul perturbat sau insuficient ne dă peste cap ceasul interior şi ne predispune la obezitate şi diabet.

Aceştia au urmărit timp de şase săptămâni un număr de 21 de subiecţi care au dormit, mâncat şi efectuat alte activităţi zilnice în funcţie de programele impuse de specialişti. Cu trei săptămâni înainte de studiu, participanţii au fost sfătuiţi să doarmă zece ore pe zi pentru a ajunge la un nivel optim de somn.

Voluntarii au fost ţinuţi apoi într-un laborator, unde li s-a impus un program care nu a ţinut cont de alternanţa zi-noapte. Orarul de somn a fost proiectat astfel încât timpul să fie împărţit în perioade de 28 de ore, iar fiecare participant la studiu a trebuit să doarmă 5 ore din 28. De asemenea, voluntarii nu au avut acces la internet şi nu le-a fost permis să primească vizitatori.

Pe toată durata experimentului şi după o perioadă de recuperare, cercetatorii au măsurat intensitatea metabolismului bazal şi nivelurile de insulină şi glucoză. În medie, secreţia de insulină pancreatică, după masă, a înregistrat un nivel mai scăzut cu circa o treime faţă de normal.

Pe lângă toate acestea, din cei 21 de subiecţi, trei au atins pragul critic prediabetic al glicemiei. Totodată, atunci când subiecţii au dormit puţin şi cu întreruperi, cercetătorii au observat un declin de 8% al ratei lor metabolice de repaus. Deşi cifrele par mici, ele ar putea produce o creştere a greutăţii de patru-sase kilograme într-un an, spun specialiştii.

După ce le-a fost permis să îşi refacă programul normal de somn, subiecţii şi-au revenit.

Spre surprinderea cercetătorilor, în timpul studiului nu s-au observat diferenţe semnificative între răspunsurile celor tineri (un grup de indivizii cu media de vârstă de 23 de ani) şi cei vârstnici (indivizi cu vârsta medie de 60 de ani).

Studiul are consecinţe importante pentru sănătatea publică din întreaga lume, având în vedere că populaţia mondială are un program dereglat de somn, ca urmare a muncii în ture şi a programului lung de lucru.

Practic, aceste dereglari ale somnului, întinse pe o perioadă lungă de timp, duc inevitabil către o perturbare periculoasă a organismului.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button