Home  /  Boli   /  Situaţiile care vă pot îmbolnăvi ficatul

Situaţiile care vă pot îmbolnăvi ficatul

Afecţiunile hepatice includ o largă varietate de boli ale ficatului. Ficatul este situat imediat sub cutia toracică în partea dreaptă a abdomenului. Fără acesta nu am putea digera mâncarea, absorbi substanţele nutritive şi nu am putea detoxifica organismul – practic nu am putea trăi fără ficat.

Afecţiunile hepatice pot fi moştenite sau dobândite ca urmare a expunerii la substanţe chimice sau virusuri.

Iată cele mai frecvente situaţii în care vă puteţi imbolnăvi:

Atenţie la serviciile cosmetice

Saloanele de înfrumuseţare reprezintă una dintre căile de transmitere. Cu toate că sterilizarea instrumentelor este reglementată prin legi, din pacate acestea nu se respectă în toate saloanele.

Forfecuta, de exemplu, ar trebui dezinfectată, conform unui ordin al Ministerului Sănatăţii din 2007, cu produse biocide – acele substanţe care distrug orice organism dăunător prin mijloace chimice sau biologice.

Cabinetele stomatologice pot reprezenta o altă ameninţare

Dacă dezinfecţia cabinetului şi a pieselor după fiecare pacient nu este realizată corespunzător, riscul expunerii viitorilor pacienţi este mult mai ridicat.

Transfuziile de sânge pot reprezenta un pericol

Hepatita C se transmite prin expunerea la sânge infectat. Concret, hepatita C este determinată de prezenţa unui virus în sânge, ceea ce înseamnă că pacienţii care au intrat în contact cu sângele altcuiva infectat cu virusul hepatic C (VHC), este posibil să fi contactat boala.

Există câteva situaţii generale care pot expune o persoană contactului cu sânge care conţine acest virus.

Sunt mai expuse persoanele care se află în următoarele grupe de risc: s-au taturat cu un ac sau cu tuş contaminat, au utilizat cu o persoană infectată un aparat de ras, o periuţă de dinţi sau orice alt obiect, au folosit ace contaminate la injectarea drogurilor.

Relaţii sexuale neprotejate

Riscul de a contacta hepatita C prin contact intim este mai mare pentru persoanele cu parteneri multipli.

Hepatita C se transmite rareori de la o mamă infectată la nou-născut sau între membrii unei familii care locuiesc împreună. Totuşi, dacă mama este şi HIV pozitivă, riscul transmiterii virusului hepatic C este mult mai mare.

Deoarece, cei mai mulţi oameni nu pot şti sau suspecta infecţia cu virusul hepatic C, este nevoie să facă testele serologice: anticorpii anti-virus C şi antigenul HBs (pentru hepatita B), disponibile în oricare laborator medical.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button