Home  /  Boli   /  Implantul minune care va schimba viaţa persoanelor paralizate

Implantul minune care va schimba viaţa persoanelor paralizate

Paralizia reprezintă pierderea sau afectarea funcţiei musculare, a forţei musculare, a mişcării voluntare, într-o anumită parte a corpului. Paralizia apare atunci când sunt afectate, la orice nivel, căile de transmitere a mesajelor de la creier la muşchi.

Unui om sănătos îi este imposibil să-şi imagineze prin ce trec oameni cu astfel de probleme, care nu mai au libertatea de mişcare, necesară unei vieţi normale. De multe ori aceşti oameni se simt captivi în propriul corp.

Datorită oamenilor de ştiinţă se pare că şi această problemă este pe cale să fie rezolvată, deoarece guvernul american a acordat şaisprezece milioane de dolari drept finanţare pentru desfăşurarea unui proiect revoluţionar, care presupune dezvoltarea unui sistem de implanturi, aplicat la nivelul creierului, care ar putea ajuta persoanele având unul sau mai multe membre paralizate.

Această descoperire va fi capabilă să refacă terminaţiile nervoase ce conectează creierul de coloana vertebrală. Astfel de legături sunt întrerupte în urma unor accidente, care pot provoca paralizia parţială sau totală a unei persoane. Drept urmare, implanturile vor avea scopul de a reda persoanelor paralizate şansa de a-şi folosi din nou membrele.

Cu ajutorul acestui proiect îndrăzneţ, oamenii de ştiinţă încearcă, practic, să creeze un sistem care poate detecta intenţiile unei persoane de a-şi mişca membrele nefuncţionale. Impulsurile iniţiate la nivelul creierului ar urma să fie transferate ulterior prin intermediul sistemului de implanturi.

Aceste implanturi nu sunt o noutate totală, fiind deja folosite îndeosebi pentru tratarea unor afecţiuni precum maladia Parkinson. În cazul acestui tratament este folosit bombardamentul constant cu impulsuri electrice, proces în urma căruia pot apărea efecte secundare, cum sunt leziunile cerebrale. Drept urmare, cercetătorii americani îşi propun să creeze implanturi autonome, care primesc impulsuri electrice numai atunci când este nevoie.

Oamenii de ştiinţă plănuiesc să folosească o parte din finanţările primite pentru a studia modul în care implanturile revoluţionare ar putea afecta creierul uman. Principalul motiv de îngrijorare al specialiştilor este faptul că, odată pus în funcţiune, sistemul ar putea produce schimbări importante în reţeaua neuronală, cum ar fi tulburările de comportament.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button