Home  /  Boli   /  Află care este legătura între obezitate, diabet şi încălzirea globală

Află care este legătura între obezitate, diabet şi încălzirea globală

Obezitatea şi diabetul sunt două dintre cele mai întâlnite afecţiuni la nivel mondial. Spre exemplu, în 2015, la nivel global erau peste 415 milioane de oameni diagnosticaţi cu diabet de tip II, iar până în 2040 se estimează că acestora li se vor adăuga cel puţin 200 de milioane de cazuri.

În ceea ce priveşte obezitatea, lucrurile stau şi mai grav decât atât, deoarece aproximativ 30% din populaţia pământului suferă de această afecţiune.

Interesant este faptul că studiile recente realizate de către cercetători au scos la iveală un aspect foarte interesat, dar şi foarte îngrijorător. Epidemia de obezitate şi diabet de tip II din ultimile două decenii a fost alimentată şi de către încălzirea globală.

Conform cercetătorilor olandezi, la fiecare grad Celsius în plus se înregistrează o creştere cu 100.000 de noi cazuri de diabet, iar asta doar în Statele Unite ale Americii.

Explicaţia oamenilor de ştiinţă se bazează pe faptul că temperaturile scăzute ajută la activarea grăsimii maro, care previne rezistenţa la insulină, hormonul care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, proteinelor şi mineralelor din organism. Practic, rolul grăsimii maro este de a accelera arderile şi de a creşte temperatura corpului, care este esenţială în perioadele cu temperaturi scăzute, spun specialiştii.

Astfel, se poate face legătura între schimbările climatice şi creşterea semnificativă a cazurilor de obezitate şi diabet. Chiar dacă studiul nu relevă o legătură de tip cauză-efect, autorul acestuia consideră că este totuşi un aspect de luat în seamă şi de cercetat în profunzime.

Alte studii realizate în acest domeniu au confirmat această teorie. În urma unor teste realizate pe bolnavi de diabet de tip II, a reieşit că expunerea acestora la temperaturi relativ scăzute, pe o perioadă de zece zile, a dus la o îmbunătăţire rezistenţei la insulină, adică organismul acestor persoane utiliza mai eficient insulina.

Cercetătorii trag un semnal de alarmă şi afirmă că oamenii trebuie să înţeleagă că încălzirea globală nu are efecte negative doar asupra mediului, ci şi asupra sănătăţii noastre.

Concluziile acestui studiului au fost publicate recent în revista medicală britanică BMJ Open Diabetes.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button