Home  /  Boli   /  Oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între înălţimea unei femei şi cancer

Oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între înălţimea unei femei şi cancer

Cancerul reprezintă a doua mare cauză de deces din societatea occidentală. În Marea Britanie, spre exemplu, una din trei persoane este diagnosticată cu cancer şi una din patru decedează din cauza acestei boli.

Cancerul apare atunci când celulele încep să aibă un compartament aberant, crescând, înmulţindu-se şi răspândindu-se. Procesul se aseamană cu o revoluţie: o grupare de celule nu mai funcţionează pentru binele întregului organism şi se dezvoltă haotic. Astfel de celule izolate pot apărea în organism, dar sistemul imunitar le izolează şi le distruge. Totuşi, în cazul cancerului, sistemul imunitar este depăşit şi răul se extinde.

Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu, care a scos la iveală un lucru destul de surprinzător. Aceştia susţin că  femeile cu înălţimi situate între 152 de cm şi 175 de cm arată că riscul de a dezvolta cancer creşte cu 16% pentru fiecare 10 centimetri în plus. Practic, acestea au şanse mai mari să dezvolte cele mai întâlnite şi mai ucigătoare forme ale cancerului, a concluzionat cel mai mare studiu efectuat până acum asupra acestei teme.

Acest nou studiu publicat în jurnalul medical Lancet Oncology, arată că femeile înalte sunt mai predispuse la cel puţin 10 tipuri de cancer decât femeile scunde, lucru neştiut până în prezent.

La femeile de o înălţime medie se înregistrează anual 850 de cazuri de cancer la 100.000 de femei. În rândul femeilor ce măsoară aproximativ 152 de centimetri în înălţime, rata anuală este de 750 de cazuri de cancer la 100.000 de femei. În schimb, în rândul femeilor ce măsoară aproximativ 175 de centimetri în înălţime, incidenţa anuală a cancerului este de 1.000 de cazuri la 100.000 de femei.

Aceste date sunt destul de grăitoare. Practic, pentru fiecare 12 centimetri în plus, riscul de cancer la sân creşte cu 17%, cel de cancer ovarian cu acelaşi procent, iar cel de cancer uterin cu 19%.

Nu există o legătură concretă între înălţime şi riscul de a dezvolta un cancer, însă oamenii de ştiinţă enunţa două ipoteze: prima sugerează că ar putea exista o legătură între hormonii de creştere şi riscul sporit de cancer, iar a doua afirmă că persoanele mai înalte au şanse mai mari de a suferi de cancer pentru că au mai multe celule în corp decât persoanele scunde.

Cu toate acestea, însă, femeile înalte nu trebuie să se îngrijoreze. Foarte mulţi oameni nu sunt cu mult mai înalţi decât media, iar înălţimea are un efect mic asupra riscului de cancer, afirmă cercetătorii.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button