Home  /  Boli   /  Medicii vor putea folosi vene artificiale în operaţiile coronariene

Medicii vor putea folosi vene artificiale în operaţiile coronariene

În prezent pentru efectuarea unei operaţii coronariene este necesară grefarea venelor recoltate din altă parte a corpului pacientului ( asta în caz că sunt suficient de sănătoase), ceea ce poate crea ulterior complicaţii pentru persoana în cauză.

Pentru a rezolva această problemă oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze vene artificiale în laborator, acestea putând fi folosite la bypass-uri coronariene sau la dializă. Astfel, nu mai este nevoie ca venele să fie recoltate de la pacient.

Pentru crearea acestora, cercetătorii au recoltat celule din muşchii netezi ai unui cadavru uman, iar apoi acestea au fost grefate pe tuburi formate din acid poliglicolic, acelaşi material din care sunt făcute copcile dizolvabile. În aproximativ zece săptămâni, tuburile se degradează, iar în urma lor rămâne o „grefă vasculară complet formată”.

Mai mult decât atât, acestă vene obţinute, pot fi stocate în soluţie salină până la un an, cercetătorii sugerând că, în viitorul apropiat, doctorii le vor putea avea în stoc pentru a fi folosite în operaţii. Practic, aceste vene pot fi create din timp pentru a fi disponibile atunci când sunt necesare. De asemenea specialiştii susţin că acestea prezintă un risc redus de infecţii sau obstrucţii. În scurt timp urmează să aibă loc studii clinice complexe pe oameni.

Un alt avantaj extraordinar este reprezentat de faptul că venele artificiale pot fi create cu lungimea şi diametrul dorit, astfel că vor putea fi utilizate într-o multitudine de cazuri, precum: hemodializă (la pacienţii cu probleme grave ale rinichilor), cât şi la operaţia de bypass coronarian.

Aceste intervenţii chirurgicale sunt extrem de necesare în întreaga lume. Numai în Statele Unite ale Americii, spre exemplu, se efectuează anual aproximativ 400.000 de proceduri de bypass coronarian. De asemenea, 320.000 de americani au nevoie de dializă, iar dintre aceştia mai puţin de jumătate nu au venele suficient de sănătoase pentru a se putea realiza o fistulă (realizarea unei legături între o venă şi o arteră). Astfel, această realizare a oamenilor de ştiinţă devine extrem de importantă pentru viaţa pacienţilor.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button