Home  /  Boli   /  Meningita va putea fi diagnosticată extrem de repede

Meningita va putea fi diagnosticată extrem de repede

Meningita reprezintă inflamarea meningelor, membranele care acoperă creierul şi coloana vertebrală, şi este cauzată frecvent de o bacteria sau un virus. Infecţiile apar mai des în rândul copiilor, a adolescenţilor sau adulţilor tineri, însă riscul există şi pentru persoanele vârstnice sau cele care au un sistem imunitar slăbit.

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un nou test care este capabil sa diagnosticheze meningita bacteriană în mai puţin de o oră, faţa 24 sau chiar 48 de ore necesare până acum.

Identificarea rapidă a infecţiei nu este întotdeauna facilă întrucât primele simptome ale bolii (stare de vomă, febră, durere de cap) sunt foarte asemănătoare cu cele ale unor infecţii virale comune. Ca atare, de multe ori medicii ori administrează medicamente pentru meningită în cazurile sustpecte, în aşteptarea rezultatelor analizelor, ori dimpotrivă, le prescriu cu întârziere.

Dispozitivul realizat de către cercetători este de dimensiunea unei imprimante portabile şi poate fi folosit foarte uşor şi de către personalul medical nespecializat. Aparatul analizează probe de sânge sau de salivă pentru a detecta infecţia cu meningococ într-un timp extrem de scurt.

Testul, denumit LAMP (Loop mediated isothermal amplification), identifică prezenţa anumitor gene comune tuturor tulpinilor de meningococ în proba analizată. Apoi, maşinăria emite un semnal colorat, indicând dacă pacientul respectiv este sau nu infectat.

Această invenţie este foarte importantă, deoarece, cu cât boala este descoperită mai rapid cu atât mai mult mari sunt şansele de vindecare rapidă.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button