Home  /  Boli   /  Viermii ar putea fi soluţia pentru vindecarea bolii Parkinson

Viermii ar putea fi soluţia pentru vindecarea bolii Parkinson

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremor și instabilitate posturală.

Salvarea ar putea să vină de unde nu se aştepta nimeni, deoarece oamenii de ştiinţă au descoperit că există o foarte mare probabilitate ca banalii viermi să fie cei mai buni aliaţi naturali în lupta împotriva temutei maladii Parkinson. Ciudata ipoteză a pornit de la descoperirea conform căreia viermii împart cu oamenii circa 50 % din materialul genetic, printre care şi genele resposabile de declanşarea bolii Parkinson.

Oamenii de ştiinţă urmează să efectueze o serie de teste şi investigaţii asupra mai multor viermi din specia Caenorhabditis elegans, în speranţa descoperirii modalităţii prin care aceste animale primitive luptă împotriva maladiei care distruge celulele creierului uman.

Proiectul este foarte serios, iar ca dovadă, Asociaţia Bolnavilor de Parkinson din Marea Britanie a donat suma de 190.000 lire sterline cercetătorilor, drept ajutor financiar pentru continuarea experimentelor.

De asemenea, prin această cercetare, comunitate stiinţifică poate aborda în premieră ipoteza genetică. Spre exemplu, în Marea Brtitanie trăiesc în prezent circa 120.000 de persoane suferinde de Parkinson, 5% dintre ele moştenind maladia pe cale genetică.

Viermii au fost aleşi pentru experimente deoarece sunt cele mai simple organisme dotate cu sistem nervos. În mod surprinzător, modalitatea prin care celulele nervoase ale viermilor comunică între ele este asemanătoare cu cea din cazul oamenilor. O serie de gene, printre care şi temuta LRRK2, au fost identificate ca având legatură cu forma ereditară a maladiei Parkinson.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button